NIKUJAGA 肉じゃが
Nikujaga to jedna
z podstawowych domowych potraw. Wieść niesie, że w XIXw. japoński admirał zjadł
brytyjski gulasz, a po powrocie do swojego kraju znów chciał go posmakować.
Opowiedział więc kucharzowi o tym daniu i poprosił o jego przygotowanie. W tym
czasie sos demi glace czy wino nie były dostępne w Japonii, kucharz zastąpił je
więc sosem sojowym i cukrem, wykorzystał składniki dostępne w kraju i tym sposobem powstało nikujaga.
O pysznym smaku tego dania niech świadczy fakt, że nikujaga jest w czołówce dań, które japońskie dziewczyny powinny często przygotowywać dla swoich chłopaków.
O pysznym smaku tego dania niech świadczy fakt, że nikujaga jest w czołówce dań, które japońskie dziewczyny powinny często przygotowywać dla swoich chłopaków.
Na zachodzie
Japonii do tej potrawy używa się wołowiny, na wschodzie - wieprzowiny. Do
przygotowania nikujaga w Polsce użyjcie mięsa, które bardziej Wam odpowiada.
Nie spotkaliśmy jeszcze Polaka, któremu nie zasmakowałoby to danie.
2. Włóż do garnka mięso, ziemniaki, marchew i cebulę, zalej bonito dashi i przykryj papierem do wypieków lub folią aluminiową. Gotuj przez 15 min. Od czasu do czasu zbierz z powierzchni gromadzącą się pianę.
3. Gdy ziemniaki będą już ugotowane dodaj sos sojowy, mirin, cukier i strączki groszku. Gotuj przez kolejne 5-10min.
Dzis robie na kolacje.
OdpowiedzUsuń