Sukiyaki すき焼き w Polsce
Sukiyaki to jeden
z rodzajów "hot pot" - czyli gotowania przy stole. Na palniku lub
specjalnie wbudowanej w stół kuchence stawia się garnek z wrzącym sosem,
warzywami i mięsem. Je się prosto ze wspólnego garnka. To danie jada się
głównie na specjalne okazje, takie jak spotkania rodzinne lub wizyta gości. W
Japonii używa się specjalnych żelaznych garnków do sukiyaki, w Polsce można je
spokojnie zastąpić patelnią lub dowolnym garnkiem.
W Japonii do tego dania używa się wołowiny, która ma dużo tłuszczu - ten
rodzaj mięsa niełatwo kupić w Polsce, tutaj preferuje się mięso bez tłuszczu. Z
pomocą przyszły nam Polskie Steki, gdzie dostaliśmy odpowiedni rodzaj wołowiny.
Nie jest ona tania, lecz smak to wynagradza. Przedstawiamy Wam przepis na sukiyaki z wykorzystaniem polskiej wołowiny.
Mięso w Polsce. Mięso w Japonii.
W USA sukiyaki
kojarzy się głównie z bardzo popularną piosenką o tym właśnie tytule.
Makaron konyaku (Shirataki), Syungiku, Enoki
W miseczce wymieszaj składniki sosu (sos sojowy, mirin, wino, cukier, miód).
Pokrój wszystkie warzywa na kawałki.
Z mięsa wykrój największy tłuszcz i ułóż go na dnie garnka. Podsmaż, aż zmieni kolor na różowy. Następnie wlej przygotowany wcześniej sos. Zagotuj.
Mięso jest gotowe do jedzenia. Najlepiej smakuje z dodatkiem startej białej rzodkiewki.
Gdy w garnku zostanie sam sos włóż do niego wszystkie warzywa, tofu, makaron i pozostałe mięso. Zagotuj.
Danie jest gotowe. W małej miseczce możesz roztrzepać surowe jajko i maczać w nim kawałki mięsa oraz warzyw. Możesz również użyć startej rzodkiewki jako dodatku.
Póki w garnku jest gorący sos możesz uzupełniać warzywa i mięso. Jeśli nie masz małej kuchenki gazowej, którą można postawić na stole, aby danie cały czas się gotowało wystarczy, że po zagotowaniu wszystkich składników postawisz garnek na stole. Po dołożeniu nowych warzyw lub mięsa znów postaw garnek na ogniu i zagotuj.
0 コメント:
Prześlij komentarz