Searching...
niedziela, 15 lutego 2015

Czy znacie najpopularniejsze domowe danie w Japonii? Curry?!

Curry  カレーライス



Choć curry nie jest japońską potrawą (tylko indyjską), obecnie jest to najpopularniejsze danie przygotowywane w domu przez Japończyków.  Jak to się stało, że indyjskie curry zawędrowało do Japonii? Indie były kiedyś kolonią brytyjską i w ten sposób Brytyjczycy poznali jego smak, który zawieźli do domu. Tam zmodyfikowali przepis. Wraz z brytyjskimi marynarzami curry trafiło do Japonii i znów uległo modyfikacji, tym razem pod japońskie gusta. Na początku XX wieku jedna z japońskich firm stworzyła kostkę curry, dzięki czemu przygotowanie tej potrawy stało się bardzo proste. Curry zyskało na popularności. Główne składniki japońskiej wersji to: cebula, ziemniaki, marchew + mięso (wieprzowina jest najczęściej wykorzystywana) + japoński ryż (lepki).


Kostkę curry można obecnie kupić w warszawskich sklepach z azjatyckimi produktami. Ale my pokażemy Wam, jak przygotować curry bez kostki, jedynie z wykorzystaniem przypraw. 




Składniki: 

A:

  • 600ml wody
  • 2 kostki rosołowe (np. wieprzowe)
  • 0,5 łyżki mango chutney (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • 100ml czerwonego wina
  • 100g pomidorów krojonych (z puszki)



B:

  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 15g masła
  • 1 łyżka startego czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki curry w proszku (lub: 1 łyżka curry + 1 łyżka garam masala + 0,5 łyżki sproszkowanej kurkumy + 0,5 łyżki sproszkowanego kminku)
  • 1 łyżka jogurtu
  • 50ml mleka
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli (jeśli curry ma być lekko pikantne)



C:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz
  • woda + mąka ziemniaczana


Dodatkowo można użyć:

  • 1 łyżka sosu Worecestershire (sprawi, że smak będzie 'głębszy')
  • 2 łyżki japońskiego wina śliwkowego (Choya)
  • 0,5 łyżki sosu ze słodkiej fasoli "Tianmianjiang" (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)

Warzywa:

  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula


  • 400-500g wieprzowiny (pokrojonej w kostkę)



Przyprawy:

  • 1 łyżka curry w proszku
  • 0,5 łyżki kurkumy w proszku
  • 0,5 łyżki kminku w proszku (jeśli nie masz kurkumy i kminku zwiększ ilość sproszkowanego curry do 2 łyżek)





Sekcja A + przyprawy + warzywa:
Warzywa pokrój  w kostkę/na cząstki, jak na zdjęciu. 






Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami, tak żeby każdy kawałek był w nich dobrze obtoczony.





W misce wymieszaj mango chutney, krojone pomidory i czerwone wino. Następnie zblenduj.




 Dodaj wodę i kostki rosołowe. 



Postaw na ogniu i rozpuść kostki, następnie dodaj wcześniej pokrojone warzywa i mięso. Zagotuj. Zmniejsz ogień na średni i gotuj 20-30min. Gdy pojawi się piana - zbierz ją cedzakiem i wyrzuć. W międzyczasie przygotuj pastę curry (sekcja B).





Sekcja B:
Podsmaż na maśle krążki cebuli, aż zbrązowieją. 





Dodaj imbir i czosnek, podsmaż. 



Zdejmij z ognia i dodaj przyprawy z sekcji B oraz mąkę. Dobrze wymieszaj. 




Następnie dodaj mleko i jogurt. Postaw na małym ogniu i dobrze wszystko wymieszaj. Zdejmij z ognia, gdy konsystencją będzie przypominać pastę. 



Po 20-30min gotowania warzyw i mięsa, dodaj przygotowaną pastę curry. Zmniejsz ogień i często mieszaj, ponieważ pasta curry łatwo się przypala. 




Trzymaj na małym ogniu aż do zagotowania (ok. 10min.). 



Dodaj sos sojowy i cukier, sos Worecestershire, wino śliwkowe (Choya) i  sos ze słodkiej fasoli  (sekcja C). 
Dopraw solą i pieprzem. Curry powinno zgęstnieć.  Jeśli nie jest wystarczająco lepkie, zagęść je wodą wymieszaną z  mąką ziemniaczaną. 





Podawaj z ryżem. 




Jeśli pozostawisz curry na 1 noc w lodówce smak stanie się bardziej wyrazisty.


Żeby curry było bardziej 'cool' możesz stworzyć z ryżu różne postaci. Najprostszy jest Baymax z filmu "Wielka szóstka". 


Wystarczy odpowiednio uformować ryż a oczy wyciąć z wodorostów nori. 







Załączamy kilka inspirujących zdjęć ;)


picture from Architecture & Design








1 コメント: