Searching...
sobota, 28 lutego 2015

Temari sushi (+ ocet do ryżu na sushi)

Temari sushi てまり寿司



3-go marca obchodzi się w Japonii "Hina Matsuri". Jest to dzień dziewczynek i celebruje się go w rodzinnym gronie jedząc temari sushi / chirashi sushi lub tradycyjne ciasto, które musi składać się z 3 następujących kolorów (zaczynając od dołu): zielony, biały i różowy. 


Kolor zielony symbolizuje ziemię, biały - śnieg a różowy - kwiat brzoskwini. Ostatnio stało się modne zastępowanie tradycyjnego japońskiego ciasta np. tortem lub sushi z zachowaniem odpowiedniej kolorystyki.

(ref: Chateraise )

Dziś pokażemy Wam jak przygotować temari sushi.


Ocet do sushi - wykonany wg przepisu  może nam się wydawać trochę kwaśny, ale jest to receptura prosto z japońskich sushi barów. Ilość tak przygotowanego octu wystarcza na 450g ryżu (120ml).
(ref: すし屋の女将さん小話)

Składniki:

  • 55g cukru
  • 18g soli
  • 82ml octu ryżowego



Wymieszaj wszystkie składniki dużo wcześniej, np. 1 dzień przed planowanym przygotowaniem sushi. Składniki wolno się rozpuszczają, więc lepiej pozostawić miksturę na dłuższy czas.

Ryż do  sushi powinien być  lekko twardy (nie rozgotowany). Po zagotowaniu należy dodać ocet przygotowany wg przepisu, dobrze wymieszać i zostawić do ostygnięcia. 


Temari sushi:
Składniki (wybór wg uznania):
  • ryż przygotowany jak powyżej
  • surowa ryba, osolone warzywa (np. ogórek), cienki omlet pocięty w paseczki, krewetki, ośmiornica, szpinak (raz zagotowany, następnie wymieszany z sosem sojowym i dashi).


Przygotowanie:
Za pomocą dwóch łyżek uformuj z ryżu kulkę (tak jak na zdjęciu). 

Na desce do krojenia rozłóż folię spożywczą, na niej połóż wybrany składnik do temari sushi i przykryj go kulką z ryżu.  


Następnie owiń wszystko folią i ściskając (nie za mocno) uformuj kulkę.

Gotowe temari sushi udekoruj np. szczypiorkiem, ikrą, sezamem, sproszkowaną papryką itp. Ostateczny wygląd temari sushi zależy tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni. 

Załączamy kilka inspirujących zdjęć. 

VEGAN Temari  (ref: https://www.youtube.com/watch?v=xga46YGfDcA)


(ref: わびすけ


(ref: 今寿司)


(ref: Sokuup)



1 コメント:

  1. Wyglada bardzo ladnie , musze tez tak wykonac , zycze sukcesow , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń