Tradycyjna zupa rybna (Kinmedai) 金目鯛のすまし汁
Podobnie jak w
Polsce, tą zupę rybną gotuje się na tzw. resztkach z ryby, czyli głowie, ogonie
i ościach. Jest to prosta potrawa, ale należy pamiętać aby gotować ją na małym
ogniu. Zupa jest pyszna, jak z restauracji.
Składniki:
- 600ml wody
- 20-30g kombu (suszone wodorosty, do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 2 łyżki mirin (japoński alkohol używany do gotowania; dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)
- kilka cienkich plasterków pora
- 50ml białego wina
- sól
Aby pozbyć się zapachu, posyp solą głowę, ogon i ości ryby. Pozostaw na 15min. Następnie dokładnie umyj pod ciepłą wodą z kranu. Jeśli na kawałkach ryby pozostały jakieś łuski - usuń je.
W międzyczasie w garnku zagotuj wodę z dodatkiem kombu. Pozostaw na ogniu na około 15min., temperatura wody powinna mieć około 60⁰C.
Następnie wyjmij kombu i włóż do garnka kawałki ryby, dodaj mirin i białe wino. Gotuj na małym ogniu przez około 10-20min.
Pod koniec dodaj plasterki pora i dopraw solą wg uznania.
Wspaniale wygląda. Zupy rybne to maja słabość w robieniu i jedzeniu. Witamy prawdziwą kuchnię Kraju Kwitnącej Wiśni!
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZupa rybna to zupełnie nie moja bajka. Najbardziej lubię rybę grillowaną, mój ulubiony przepis to https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-z-salatka-z-mlodych-listkow-szpinaku-ze-szparagami-pomidorkami-cherry-z-makaronem-orzo-przelamana-cytrusowa-nuta-pomaranczy-i-grejpfruta/ Staram się go przyrządzać dość często bo w moim domu jadamy ryby dwa razy w tygodniu. Polecam!
OdpowiedzUsuń