Marynowane warzywa z łososiem
鮭の南蛮づけ(Sake no Nanban-duke)
W tym przepisie
łososia można zastąpić makrelą, sadrynkami lub ostrobokiem.
Składniki:
- 100ml wody
- 100ml octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirin (japoński alkohol używany do gotowania; dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 2 łyżki cukru
- 4g hon dashi (dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 1 filet z łososia (bez łusek)
- mąka ziemniaczana (do obtoczenia łososia)
- 1 papryka (my użyliśmy pół zielonej i pół żółtej)
- 1 cebula sałatkowa
- pół marchewki
- odrobina świeżego chilli (jeśli danie ma być lekko pikantne)
- olej do smażenia
Pokrój warzywa (możesz użyć szatkownicy).
Na patelni zagotuj wodę, ocet, sos sojowy, mirin, cukier i hon dashi (+ drobno pokrojone chilli, jeśli chcesz).
Tak powstałym sosem zalej warzywa w misce i odstaw do ostudzenia.
Filet z łososia pokrój w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej. Usmaż na patelni.
Następnie przełóż usmażone kawałki do miski z warzywami i dobrze wymieszaj.
Jeśli pozostawisz danie na noc w lodówce smak będzie bardziej wyrazisty. Przed podaniem przełóż na talerz.
Faktycznie samo danie wygląda bardzo apetycznie i już od patrzenia ja mam ochotę coś takiego zjeść. Ja również bardzo chętnie jadam dania z łososia jak https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-tajska-nuta-pikanterii/ które wystarczy wstawić do piekarnika i praktycznie danie gotowe.
OdpowiedzUsuń