Kinmedai Nitsuke 金目鯛の煮つけ
Kinmedai to
rodzaj ryby, rzadko spotykany w polskich sklepach. Zarówno w Polsce jak i w
Japonii nie jest ona tania. Wykorzystuje się ją do takich potraw jak np.
shabu-shabu czy sashimi. Udało nam się ją kupić w Fish Lovers i pokażemy Wam jak
ją przygotować. Ta popularna w Japonii potrawa nazywa się nitsuke. W podobny
sposób można przygotować również inne gatunki ryb (niestety większość z nich
jest trudno dostępna w Polsce).
Składniki:
- 1 ryba kinmedai (ok. 500g)
- 100ml sosu sojowego
- 100ml mirin (japoński alkohol używany do gotowania; dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 100ml białego wina
- 200ml wody
- 2 łyżki cukru
- 30g świeżego imbiru
Aby pozbyć się
krwi z ryby, natnij żyłkę w skrzelach (jak na zdjęciu) i włóż rybę do wody.
Pozostaw na około 10min.
Oczyść rybę z łusek i wnętrzności, dokładniej umyj.
Żeby smak wszedł w mięso ryby natnij jej boki
(jak na zdjęciu).
Imbir pokrój w słupki.
Na patelni zagotuj sos sojowy,
mirin, białe wino, wodę i cukier.
Następnie dodaj rybę i imbir.
Za pomocą folii
aluminiowej nakryj patelnię tak, a by na środku była dziurka (jak na zdjęciu). Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne.
Gotuj na małym ogniu przez około
20-30min. Od czasu do czasu podnieść pokrywkę z folii i polej rybę sosem.
Skóra
ryby powinna być błyszcząca. Po 30min. przełóż rybę na talerz, a sos nadal
gotuj. Gdy stanie się lepki/gęsty polej nim rybę i udekoruj.
0 コメント:
Prześlij komentarz