Searching...
poniedziałek, 16 lutego 2015

Nitsuke (Kinmedai) × Fish lovers

Kinmedai Nitsuke    金目鯛の煮つけ




Kinmedai to rodzaj ryby, rzadko spotykany w polskich sklepach. Zarówno w Polsce jak i w Japonii nie jest ona tania. Wykorzystuje się ją do takich potraw jak np. shabu-shabu czy sashimi. Udało nam się ją kupić w Fish Lovers i pokażemy Wam jak ją przygotować. Ta popularna w Japonii potrawa nazywa się nitsuke. W podobny sposób można przygotować również inne gatunki ryb (niestety większość z nich jest trudno dostępna w Polsce).


Składniki:
  • 1 ryba kinmedai (ok. 500g)
  • 100ml sosu sojowego
  • 100ml mirin (japoński alkohol używany do gotowania; dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • 100ml białego wina
  • 200ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 30g świeżego imbiru


Aby pozbyć się krwi z ryby, natnij żyłkę w skrzelach (jak na zdjęciu) i włóż rybę do wody. 


Pozostaw na około 10min. 

Oczyść rybę z łusek i wnętrzności, dokładniej umyj. 

Żeby smak wszedł w mięso ryby natnij jej boki  (jak na zdjęciu). 

Imbir pokrój w słupki. 

Na patelni zagotuj sos sojowy, mirin, białe wino, wodę i cukier. 

Następnie dodaj rybę i imbir. 

Za pomocą folii aluminiowej nakryj patelnię tak, a by na środku była dziurka (jak na zdjęciu). Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne. 

Gotuj na małym ogniu przez około 20-30min. Od czasu do czasu podnieść pokrywkę z folii i polej rybę sosem. 

Skóra ryby powinna być błyszcząca. Po 30min. przełóż rybę na talerz, a sos nadal gotuj. Gdy stanie się lepki/gęsty polej nim rybę i udekoruj.


0 コメント:

Prześlij komentarz