Takoyaki たこ焼き
Takoyaki to 'soul
food' (pokarm dla duszy) w Osace. W zeszłym roku na Festiwalu Matsuri wWarszawie było to najpopularniejsze danie. Przed stoiskiem z takoyaki ustawiła
się najdłuższa kolejka chętnych do spróbowania tej pysznej potrawy. Obecnie
również na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu można spróbować kulek takoyaki na
jednym ze stoisk. A jak ktoś z Was jest z Poznania to zachęcamy do odwiedzin w YetzTu, tam również serwują takoyaki.
Zapraszamy Was
serdecznie na tegoroczny Festiwal Matsuri, gdzie będziecie mogli zobaczyć
wyniki współpracy Japończyk Gotuje ze stoiskiem sprzedającym takoyaki.
Niestety do
przygotowania takoyaki potrzebna jest specjalna patelnia lub maszyna. Możną ją
zamówić przez japanfood.eu lub na ebay. W przypadku maszyny z Japonii pamiętajcie,
że niezbędna będzie również przetwornica napięcia, ponieważ prąd w Japonii ma
inne natężenie w gniazdku niż w Polsce.
Przedstawiamy Wam
przepis na Osaka style takoyaki, gdzie najważniejszymi składnikami są:
ośmiornica i płatki tempura.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis.
Gdzie w Warszawie mogę dostać sos takoyaki lub okonomiyaki?
Pozdrawiam
Sos do okonomiyaki można kupić w Kuchnie Świata i sklepie Shilla (okolice Metra Natolin), niestety dużo trudniej jest z sosem do takoyaki - sporadycznie bywa w Kuchnie Świata.
UsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis.
Gdzie w Warszawie mogę dostać sos takoyaki lub okonomiyaki?
Pozdrawiam
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.