Searching...
wtorek, 24 marca 2015

Takoyaki

Takoyaki  たこ焼き


Takoyaki to 'soul food' (pokarm dla duszy) w Osace. W zeszłym roku na Festiwalu Matsuri wWarszawie było to najpopularniejsze danie. Przed stoiskiem z takoyaki ustawiła się najdłuższa kolejka chętnych do spróbowania tej pysznej potrawy. Obecnie również na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu można spróbować kulek takoyaki na jednym ze stoisk. A jak ktoś z Was jest z Poznania to zachęcamy do odwiedzin w YetzTu, tam również serwują takoyaki.

Zapraszamy Was serdecznie na tegoroczny Festiwal Matsuri, gdzie będziecie mogli zobaczyć wyniki współpracy Japończyk Gotuje ze stoiskiem sprzedającym takoyaki.

Niestety do przygotowania takoyaki potrzebna jest specjalna patelnia lub maszyna. Możną ją zamówić przez japanfood.eu lub na ebay. W przypadku maszyny z Japonii pamiętajcie, że niezbędna będzie również przetwornica napięcia, ponieważ prąd w Japonii ma inne natężenie w gniazdku niż w Polsce.


Przedstawiamy Wam przepis na Osaka style takoyaki, gdzie najważniejszymi składnikami są: ośmiornica i płatki tempura. 





3 コメント:

  1. Dzień dobry,
    dziękuję za przepis.
    Gdzie w Warszawie mogę dostać sos takoyaki lub okonomiyaki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos do okonomiyaki można kupić w Kuchnie Świata i sklepie Shilla (okolice Metra Natolin), niestety dużo trudniej jest z sosem do takoyaki - sporadycznie bywa w Kuchnie Świata.

      Usuń
  2. Dzień dobry,
    dziękuję za przepis.
    Gdzie w Warszawie mogę dostać sos takoyaki lub okonomiyaki?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń