Searching...
poniedziałek, 2 lutego 2015

Jedynie z 3 składników. Mleczne mocchi!

Mleczne mocchi ミルクもち(抹茶がけ)



Warabi mocchi to rzadki i kosztowny deser. Do jego przygotowania wykorzystuje się mąkę z młodych pędów/kłączy paproci (orlicy). Jest ona bardzo delikatna i droga, dlatego zastępuje się ją mąką ziemniaczaną. Pokażemy Wam jak wykonać mleczne mocchi jedynie z 3 składników.

Oryginalne 100% warabi mocchi z mąki z młodych pędów paproci (Tokuya)


Składniki:
  • 300ml mleka
  • 45g mąki ziemniaczanej (polecamy mąkę ziemniaczaną bio, która ma delikatniejszy zapach)
  • 15g cukru
  • sproszkowana zielona herbata (green tea powder, do przybrania; dostępna w sklepach z produktami azjatyckimi)


Wszystkie składniki dobrze wymieszaj w misce. 


Przelej do garnka i postaw na ogniu. 


Cały czas mieszaj, ponieważ łatwo przypalić mąkę ziemniaczaną. Gdy masa stanie się lepka, zdejmij garnek z ognia. 


Przełóż masę do pojemnika na żywność i wstaw do lodówki na noc.


Wyjmij masę z pojemnika i pokrój wg uznania. Posyp np. sproszkowaną zieloną herbatą.


* Aby przygotować mocchi z zielnej herbaty wystarczy dodać 1 łyżkę sproszkowanej zielonej herbaty do składników w misce na samym początku.

3 コメント: