Mleczne mocchi ミルクもち(抹茶がけ)
Warabi mocchi to
rzadki i kosztowny deser. Do jego przygotowania wykorzystuje się mąkę z młodych
pędów/kłączy paproci (orlicy). Jest ona bardzo delikatna i droga, dlatego zastępuje
się ją mąką ziemniaczaną. Pokażemy Wam jak wykonać mleczne mocchi jedynie z 3
składników.
Oryginalne 100% warabi mocchi z mąki z młodych pędów
paproci (Tokuya)
Składniki:
- 300ml mleka
- 45g mąki ziemniaczanej (polecamy mąkę ziemniaczaną bio, która ma delikatniejszy zapach)
- 15g cukru
- sproszkowana zielona herbata (green tea powder, do przybrania; dostępna w sklepach z produktami azjatyckimi)
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj w misce.
Przelej do garnka i postaw na ogniu.
Cały czas mieszaj, ponieważ łatwo przypalić mąkę ziemniaczaną. Gdy masa stanie się lepka, zdejmij garnek z ognia.
Przełóż masę do pojemnika na żywność i wstaw do lodówki na noc.
Wyjmij masę z pojemnika i pokrój wg uznania. Posyp np. sproszkowaną zieloną herbatą.
* Aby przygotować mocchi z zielnej herbaty wystarczy dodać 1 łyżkę sproszkowanej zielonej herbaty do składników w misce na samym początku.
(o)
OdpowiedzUsuńA można zastąpić mąką ryżową albo jakąkolwiek inną?
OdpowiedzUsuńNajlepszy blog ever, mochi zrobiły furore na urodzinach?! Dzięki :)
OdpowiedzUsuń