Searching...
sobota, 31 stycznia 2015

Jak u (japońskiej) mamy - Szpinak z pastą sezamową [VEGAN]


Szpinak z pastą sezamową ほうれんそうの胡麻和え 





Przedstawiamy Wam podstawowy 'side dish' do japońskich dań. Zamawiając w Japonii zestaw śniadaniowy/obiadowy, często dostaniemy jako dodatek szpinak przyrządzony w ten sposób. Jest to rodzaj sałatki. 



Składniki:

  • pół pęczka szpinaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka pasty sezamowej
  • sezam w ziarnach (ilość wg uznania)

Zagotuj wodę w garnku. 

W międzyczasie umyj dokładnie szpinak i natnij 'na krzyż' jak na zdjęciu.



W miseczce wymieszaj sos sojowy, cukier, pastę sezamową i sezam w ziarnach.



Do gotującej się wody włóż tylko łodygę szpinaku na 30 sekund, następnie włóż do garnka cały szpinak na około 30 sec-1 min. Nie należy gotować szpinaku zbyt długo.




Wyjęty z garnka szpinak natychmiast włóż do zimnej wody. 



Gdy ostygnie, delikatnie wyciśnij szpinak w rękach aby pozbyć się wody. W dużej misce wymieszaj szpinak i przygotowany wcześniej sos.



Delikatnie rozłóż szpinak na desce i pokrój na kawałki o równej długości. 



0 コメント:

Prześlij komentarz