Szpinak z pastą sezamową ほうれんそうの胡麻和え
Przedstawiamy Wam podstawowy 'side dish' do japońskich dań. Zamawiając w Japonii zestaw śniadaniowy/obiadowy, często dostaniemy jako dodatek szpinak przyrządzony w ten sposób. Jest to rodzaj sałatki.
Składniki:
- pół pęczka szpinaku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka pasty sezamowej
- sezam w ziarnach (ilość wg uznania)
Zagotuj wodę w garnku.
W międzyczasie umyj dokładnie szpinak i natnij 'na krzyż' jak na zdjęciu.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, cukier, pastę sezamową i sezam w ziarnach.
Do gotującej się wody włóż tylko łodygę szpinaku na 30 sekund, następnie włóż do garnka cały szpinak na około 30 sec-1 min. Nie należy gotować szpinaku zbyt długo.
Wyjęty z garnka szpinak natychmiast włóż do zimnej wody.
Gdy ostygnie, delikatnie wyciśnij szpinak w rękach aby pozbyć się wody. W dużej misce wymieszaj szpinak i przygotowany wcześniej sos.
0 コメント:
Prześlij komentarz