Wieprzowina z
imbirem 豚の生姜焼き
Jest to bardzo popularne danie w Japonii.
Często podawane w formie zestawu - wieprzowina z imbirem, zupa miso, sałatka,
ryż. Jest to danie wyjątkowo proste do przygotowania, zawsze wychodzi smaczne.
Składniki:
- 300g schabu lub karkówki
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki świeżego startego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mirin (alkohol używany w Japonii do gotowania, do kupienia np. w Kuchnie Świata)
- 1 łyżeczka cukru
Wymieszaj w misce wszystkie składniki
sosu.
Pokrój mięso i cebulę na cienkie plasterki.
Kawałki mięsa obtocz w mące i
usmaż na patelni.
Gdy kolor mięsa zacznie się zmieniać, dodaj cebulę i
wcześniej przygotowany sos.
Gdy sos zacznie gęstnieć zdejmij patelnię z ognia -
danie jest gotowe.
Brzmi wspaniale! Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że będzie Ci smakowało!
OdpowiedzUsuńClick to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.