Searching...
poniedziałek, 26 stycznia 2015

Zawsze się udaje! Wieprzowina z imbirem

Wieprzowina z imbirem 豚の生姜焼き




Jest to bardzo popularne danie w Japonii. Często podawane w formie zestawu - wieprzowina z imbirem, zupa miso, sałatka, ryż. Jest to danie wyjątkowo proste do przygotowania, zawsze wychodzi smaczne.

Składniki:
  • 300g schabu lub karkówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sos:
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mirin (alkohol używany w Japonii do gotowania, do kupienia np. w Kuchnie Świata)
  • 1 łyżeczka cukru


Wymieszaj w misce wszystkie składniki sosu. 


Pokrój mięso i cebulę na cienkie plasterki. 


Kawałki mięsa obtocz w mące i usmaż na patelni. 


Gdy kolor mięsa zacznie się zmieniać, dodaj cebulę i wcześniej przygotowany sos. 


Gdy sos zacznie gęstnieć zdejmij patelnię z ognia - danie jest gotowe.



2 コメント: