Wieprzowina z
imbirem 豚の生姜焼き
Jest to bardzo popularne danie w Japonii.
Często podawane w formie zestawu - wieprzowina z imbirem, zupa miso, sałatka,
ryż. Jest to danie wyjątkowo proste do przygotowania, zawsze wychodzi smaczne.
Składniki:
- 300g schabu lub karkówki
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki świeżego startego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mirin (alkohol używany w Japonii do gotowania, do kupienia np. w Kuchnie Świata)
- 1 łyżeczka cukru
Wymieszaj w misce wszystkie składniki
sosu.
Pokrój mięso i cebulę na cienkie plasterki.
Kawałki mięsa obtocz w mące i
usmaż na patelni.
Gdy kolor mięsa zacznie się zmieniać, dodaj cebulę i
wcześniej przygotowany sos.
Gdy sos zacznie gęstnieć zdejmij patelnię z ognia -
danie jest gotowe.
Brzmi wspaniale! Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że będzie Ci smakowało! :)
OdpowiedzUsuń