Searching...
poniedziałek, 26 stycznia 2015

Dressing, dzięki któremu jeszcze bardziej polubisz warzywa


 Uniwersalny dressing 和風醤油ドレッシング



Przedstawiamy Wam przepis na najbardziej popularny dressing w Japonii domowej roboty. Można go przechowywać w lodówce około 1 tygodnia. Jest bardzo uniwersalny - świetnie sprawdza się nie tylko do warzyw i sałatek, ale także do makaronu czy np. smażonego ryżu.


Składniki:
  • pół cebuli
  • pół marchewki
  • pół ząbka czosnku
  • 7-8 czarnych oliwek (małych)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 160ml oliwy z oliwek
  • 80ml octu ryżowego
  • szczypta pieprzu

(załączone zdjęcia przedstawiają przygotowanie podwójnej ilości dressingu, a więc wszystkie składniki są x2)


Zetrzyj cebulę, marchewkę i czosnek na tarce o drobnych oczkach. Oliwki posiekaj. 



Wymieszaj wszystkie składniki dressingu w misce.

Przełóż do słoika i pozostaw w lodówce na 1 noc (wtedy smak będzie lepszy). Przed użyciem pamiętaj dobrze wymieszać/wstrząsnąć dressing.




0 コメント:

Prześlij komentarz