Uniwersalny dressing 和風醤油ドレッシング
Przedstawiamy Wam
przepis na najbardziej popularny dressing w Japonii domowej roboty. Można go
przechowywać w lodówce około 1 tygodnia. Jest bardzo uniwersalny - świetnie
sprawdza się nie tylko do warzyw i sałatek, ale także do makaronu czy np.
smażonego ryżu.
Składniki:
- pół cebuli
- pół marchewki
- pół ząbka czosnku
- 7-8 czarnych oliwek (małych)
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 160ml oliwy z oliwek
- 80ml octu ryżowego
- szczypta pieprzu
(załączone
zdjęcia przedstawiają przygotowanie podwójnej ilości dressingu, a więc
wszystkie składniki są x2)
Zetrzyj cebulę,
marchewkę i czosnek na tarce o drobnych oczkach. Oliwki posiekaj.
Wymieszaj
wszystkie składniki dressingu w misce.
Przełóż do słoika i pozostaw w lodówce
na 1 noc (wtedy smak będzie lepszy). Przed użyciem pamiętaj dobrze
wymieszać/wstrząsnąć dressing.
0 コメント:
Prześlij komentarz