Searching...
środa, 21 stycznia 2015

Keihan - ryż z kurczakiem, zalany bulionem

Ryż z kurczakiem, zalany bulionem 
鶏飯(ケイハン)




Keihan to lokalne danie z AMAMIOSHIMA. Idealnie nadaje się na zimę ze względu na gorący bulion, ale wyśmienicie smakuje również latem.

Google map

Składniki: (dla 4 osób)
  • ugotowany ryż (ilość wg uznania, odpowiednia dla 4 osób)

Bulion:
  • 1,2l wody
  • korpus z kurczaka (ok. 0,5 kg)
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki mirin (japoński alkohol do gotowania, do kupienia np. w Kuchnie Świata)
  • 1,5 łyżki białego wina

Przybranie:
  • 150g piersi z kurczaka (może być też mięso z udka)
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 4 suszone grzyby shiitake (do kupienia w supermarketach i sklepach z azjatyckimi produktami)
  • 2 łyżeczki mirin
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • nori (suszone wodorosty, ilość wedle uznania - do przybrania)
  • mały kawałek skórki z mandarynki
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
(w Japonii używa się jeszcze Papaya Tsukemono - niestety tego składnika nie można kupić w Polsce. Jest to coś w rodzaju marynowanej papai).



Do miseczki włóż suszone grzyby shiitake i zalej 200-300ml wody. Odstaw na później.

Bulion:
Dokładnie oczyść korpus i umyj pod bieżącą wodą. Do garnka nalej 1,2l wody, dodaj imbir, włóż oczyszczony korpus i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i cedzakiem usuń z powierzchni nagromadzoną pianę. 


Pozostaw na małym ogniu na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij korpus i dodaj do bulionu sól, sos sojowy, mirin i białe wino, wymieszaj.


Przybranie:
Do gotującego się bulionu włóż pierś z kurczaka (składnik przybrania), wyjmij po około 10minutach. Pozostaw do ostygnięcia a następnie palcami porwij mięso na podłużne paseczki.


W misce wymieszaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz mięso z piersi kurczaka. Dodaj 50ml przygotowanego wcześniej bulionu z kurczaka.


Gdy grzyby shiitake zmiękną, przelej zawartość miseczki do garnka i zagotuj. Dodaj 2 łyżeczki mirin i 1 łyżkę sosu sojowego, dobrze wymieszaj. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój grzyby shiitake na cienkie plasterki.


Wbij 2 jajka do miski, dodaj szczyptę soli i cukru oraz mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Z masy usmaż cienki naleśnik, zroluj go i pokrój na cieniutkie paseczki.


Pokrój drobno szczypiorek, nori potnij na cienkie paseczki a kawałek skórki z mandarynki posiekaj na jak najmniejsze kawałki.
Z bulionu wyjmij imbir i pokrój na cienkie słupki.

Do misek nałóż ugotowany ryż (ilość wg uznania), na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej składniki: imbir, szczypiorek, nori, skórkę z mandarynki, naleśnik, mięso z kurczaka, grzyby shiitake. Tuż przed podaniem zalej gorącym bulionem. 


0 コメント:

Prześlij komentarz