Terrina z zielonej herbaty i białej czekolady
抹茶とホワイトチョコレートのテリーヌ
Terrina to francuski specjał przygotowywany z mięsa lub ryb, lecz my dziś pokażemy Wam wersję, która podbija obecnie Kioto - terrina przygotowana z zielonej herbaty i białej czekolady! Skąd nazwa terrina skoro nie używamy mięsa ani ryb w tym przepisie? Ponieważ sposób przygotowania tego deseru jest taki sam jak francuskiej terriny.
Składniki:
- 200g białej czekolady
- 30g masła
- 3 jajka (należy oddzielić żółtka od białek)
- 15g mąki do ciast
- 20g cukru
- 15g sproszkowanej zielonej herbaty (green tea powder)
- 17cm forma do terriny (my wykorzystaliśmy 30cm formę)
Na dużą blachę w piekarniku (ustawioną na dolnym poziomie) nalej gorącą wodę, następnie nagrzej piekarnik do 150⁰C.
Formę do terriny wyłóż papierem do pieczenia.
Do garnka nalej wodę, zagotuj. Postaw na garnku miskę i rozpuść w niej białą czekoladę razem z masłem, dobrze wymieszaj.
W dużej misce zmiksuj białka z 3 jajek stopniowo dodając cukier. Piana powinna być sztywna.
Do miski z rozpuszczoną czekoladą i masłem dodaj 3 żółtka i sproszkowaną zieloną herbatę (herbatę należy przesiać przez sitko, aby nie powstały grudki), dobrze wymieszaj - masa powinna się błyszczeć.
Następnie dodaj 1/3 piany i wymieszaj łopatką. Dodaj przesianą mąkę i znów wymieszaj, tak aby nie było grudek.
Dodaj pozostałą część piany i delikatnie wymieszaj.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem i wstaw do przygotowanego wcześniej piekarnika na około 30-40min. Woda z dolnej blachy nie powinna wyparować, gdyby tak się stało należy dolać gorącej wody.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie - to normalne. Po wystudzeniu należy je przechowywać w lodówce.
Ref: CHEZ HAGATA Kyoto
0 コメント:
Prześlij komentarz