Searching...
piątek, 16 stycznia 2015

Terrina z zielonej herbaty i białej czekolady


    Terrina z zielonej herbaty i białej czekolady  
抹茶とホワイトチョコレートのテリーヌ





Terrina to francuski specjał przygotowywany z mięsa lub ryb, lecz my dziś pokażemy Wam wersję, która podbija obecnie Kioto - terrina przygotowana z zielonej herbaty i białej czekolady! Skąd nazwa terrina skoro nie używamy mięsa ani ryb w tym przepisie? Ponieważ sposób przygotowania tego deseru jest taki sam jak francuskiej terriny.


Składniki:
  • 200g białej czekolady
  • 30g masła
  • 3 jajka  (należy oddzielić żółtka od białek)
  • 15g mąki do ciast
  • 20g cukru
  • 15g sproszkowanej zielonej herbaty (green tea powder)
  • 17cm forma do terriny (my wykorzystaliśmy 30cm formę)

Na dużą blachę w piekarniku (ustawioną na dolnym poziomie) nalej gorącą wodę, następnie nagrzej piekarnik do 150⁰C.
Formę do terriny wyłóż papierem do pieczenia.


Do garnka nalej wodę, zagotuj. Postaw na garnku miskę i rozpuść w niej białą czekoladę razem z masłem, dobrze wymieszaj.





W dużej misce zmiksuj białka z 3 jajek stopniowo dodając cukier. Piana powinna być sztywna.



Do miski z rozpuszczoną czekoladą i masłem dodaj 3 żółtka i sproszkowaną zieloną herbatę (herbatę należy przesiać przez sitko, aby nie powstały grudki), dobrze wymieszaj - masa powinna się błyszczeć.





Następnie dodaj 1/3 piany i wymieszaj łopatką. Dodaj przesianą mąkę i znów wymieszaj, tak aby nie było grudek. 



Dodaj pozostałą część piany i delikatnie wymieszaj.



Masę przelej do formy wyłożonej papierem i wstaw do przygotowanego wcześniej piekarnika na około 30-40min. Woda z dolnej blachy nie powinna wyparować, gdyby tak się stało należy dolać gorącej wody.



Ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie - to normalne. Po wystudzeniu należy je przechowywać w lodówce.






0 コメント:

Prześlij komentarz