Searching...
sobota, 20 grudnia 2014

Tonkatsu - prawie jak polski schabowy


                                                                             Tonkatsu とんかつ




Tonkatsu przypomina polski kotlet schabowy. W Japonii przygotowuje się go z 'loin' lub 'tenderloin', polskie odpowiedniki to schab i polędwica. Jednakże w Polsce wykraja się mięso z tuszy wieprzowej bez tłuszczu, w Japonii natomiast tłuszcz pozostaje przy mięsie. 

           Tak wygląda schab w Japonii.                  A tak w Polce.
                              Pics from: (http://item.rakuten.co.jp/f808/10001093/)                               (http://www.spolem.home.pl/produkt_301.html)

Brak tłuszczu zmienia smak potrawy, w związku z czym do przygotowania tonkatsu w Polsce polecamy karkówkę, gdzie tłuszcz również jest pozostawiony przy mięsie. Jeśli natomiast zależy Ci na mocniejszym smaku mięsa, bez tłuszczu - wybierz polędwicę.


Składniki: (dla 3 osób)
  • ok. 450g karkówki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 2 jajka
  • panko (japońska panierka, do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • olej do smażenia
  • sos Tonkatsu (do kupienia np. w Kuchnie Świata)
  • pół główki białej kapusty


Pokrój mięso na kotlety o grubości 2cm.



Czubkiem noża ponacinaj tłuszcz i ścięgna (białe 'linie' w mięsie) po obu stronach kotletów, zapobiegnie to nadmiernemu twardnieniu mięsa w trakcie smażenia.  



Niezbyt mocno rozbij mięso tłuczkiem. Następnie delikatnie uformuj mięso, aby znów kształtem przypominało zgrabne kotlety, oprósz solą i pieprzem.



W misce roztrzep jajka, przygotuj mąkę oraz panko.
Rozgrzej olej na patelni do około 160⁰C. 


Kotlety oprósz z każdej strony mąką, nadmiar strzep. 



Następnie umocz w jajku i odsącz (tak, żeby na kotlecie nie zostało zbyt dużo jajka). Obtocz kotlety w panko. 




Przełóż na rozgrzany olej i smaż, nie przekręcając kotletów. Gdy kolor panierki zacznie się zmieniać na złoty zwiększ ogień, aż do momentu gdy panierka stanie się chrupiąca. 



Przełóż na talerz i pozostaw na około 5 - 10minut (kotlet 'dojdzie' w środku).


Kapustę pokrój na drobne paseczki i przełóż na talerze, obok ułóż pokrojone kotlety tonkatsu. Sos Tonkatsu nałóż do małej miseczki i maczaj w nim kawałki mięsa. 



0 コメント:

Prześlij komentarz