Agedashi-doufu 揚げだし豆腐
Jest to bardzo popularne danie, przygotowywane
na różnego rodzaju imprezy. Łatwe i smaczne.
Przepis poniżej zawiera grzyby, ale można
również przygotować wersję bez nich.
Składniki:
- 1 tofu
- mąka ziemniaczana
- grzyby enoki (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- olej do smażenia
- szczypiorek do przybrania
Sos:
- 200ml wody
- 0,5 łyżeczki dashi (japońska zupa rybna w proszku, do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mirin (japoński alkohol używany do gotowania)
- 2 łyżki wody wymieszane z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej
W garnku wymieszaj składniki na sos, z wyjątkiem wody i mąki ziemniaczanej. Powstały sos zagotuj.
Jeśli używasz grzybów, pokrój je na małe kawałki i dodaj do sosu.
Na samym końcu dodaj wymieszaną wcześniej wodę z mąką ziemniaczaną. Sos powinien być gęsty i lepki.
Za pomocą ręcznika kuchennego osusz tofu, pokrój na kawałki.
Obtocz w mące ziemniaczanej i usmaż na oleju z każdej strony, aż zmieni kolor na lekko złoty.
Przełóż usmażone tofu na talerz, polej sosem i posyp pokrojonym szczypiorkiem.
0 コメント:
Prześlij komentarz