Searching...
niedziela, 28 grudnia 2014

Pomysł na tofu! Agedashidofu (smażone tofu)


Agedashi-doufu 揚げだし豆腐




Jest to bardzo popularne danie, przygotowywane na różnego rodzaju imprezy. Łatwe i smaczne.
Przepis poniżej zawiera grzyby, ale można również przygotować wersję bez nich.


Składniki:
  • 1 tofu
  • mąka ziemniaczana
  • grzyby enoki (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • olej do smażenia
  • szczypiorek do przybrania

Sos:
  • 200ml wody
  • 0,5 łyżeczki dashi (japońska zupa rybna w proszku, do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirin (japoński alkohol używany do gotowania)
  • 2 łyżki wody wymieszane z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej



W garnku wymieszaj składniki na sos, z wyjątkiem wody i mąki ziemniaczanej. Powstały sos zagotuj. 

Jeśli używasz grzybów, pokrój je na małe kawałki i dodaj do sosu. 




Na samym końcu dodaj wymieszaną wcześniej wodę z mąką ziemniaczaną. Sos powinien być gęsty i lepki.

Za pomocą ręcznika kuchennego osusz tofu, pokrój na kawałki.



Obtocz w mące ziemniaczanej i usmaż na oleju z każdej strony, aż zmieni kolor na lekko złoty.




Przełóż usmażone tofu na talerz, polej sosem i posyp pokrojonym szczypiorkiem.


0 コメント:

Prześlij komentarz