Searching...
poniedziałek, 29 grudnia 2014

Nowe doznania smakowe! Pączki tofu (Tofu donuts)


Pączki tofu  (Tofu donuts)   豆腐ドーナツ




W Japonii, w sieci cukierni pod nazwą Mr. Donuts, jednym z bardziej popularnych rodzajów pączków są Pon de ring. Wiele osób próbuje zrobić takie same pączki domowym sposobem, my pokażemy jak zrobić je w Polsce.



Składniki: (na około 10 pączków)
  • 80g  skrobi z tapioki (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami; "tapioka starch")
  • 80g mąki (do ciast)
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 8g proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 20g rozbełtanych jajek
  • 200-220g tofu
  • papier do pieczenia
  • olej do smażenia

 

Przesiej przez sito mąkę (do ciast + ziemniaczaną) i skrobię, wymieszaj w dużej misce, dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól. Następnie dodaj rozbełtane jajka i połowę tofu, dobrze wymieszaj. 


Pozostałe tofu dodawaj stopniowo, aż ciasto stanie się lekko lepkie i gładkie. Jeśli tofu, którego używasz jest o dużej zawartości wody użyj mniejszą ilość, aby ciasto nie było zbyt wodniste! W Japonii mówi się, że ciasto na pączki tofu powinno być w dotyku jak miękka część płatka ucha.

Potnij papier do pieczenia na średniej wielkości kwadraty. Następnie formuj z ciasta kulki o wielkości około 1,5cm. Na kwadracie z papieru do pieczenia połącz 8 kulek, tak aby powstał okrągły pączek jak na zdjęciu. 



Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju (tak, żeby pączki spokojnie w nim pływały) do około 160⁰C. Na rozgrzany olej wrzucaj pączki papierem "do góry", tak aby przyklejony do niego pączek pod spodem zanurzony był w oleju. Po 30 sekundach delikatnie odklej papier (np. za pomocą pałeczek), a pączek przekręć na drugą stronę i smaż aż kolor zmieni się na złocisty. 


Pączki odsącz z oleju na papierze kuchennym. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym ze sproszkowaną zieloną herbatą (green tea powder), możesz również użyć miodu lub roztopionej czekolady do dekoracji - co lubisz.


4 コメント:

  1. Gdybym chciała zrobić to w wersji bezglutenowej, czy zamiast mąki (do ciast) - rozumiem, że chodzi o pszenną - mogę użyć mąki ryżowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. I czy zostało użyte w tym przepisie silken tofu? Czy mogę użyć zwykłego np. polsoji?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie korzystałem z mąki ryżowej w tym przepisie, więc ciężko mi powiedzieć, czy pączki wyjdą dobrze. Mąka ryżowa pewnie zmieni trochę konsystencję ciasta. Ja wykorzystałem tu firm tofu, silken tofu odradzam. Nie znam tofu Polsoji, ale możesz spróbować go użyć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jesli to sa takie same tofu paczki, jakie jadlam w Ise, to przepadlam!

    OdpowiedzUsuń