Nikumiso 肉味噌
Nikumiso można wykorzystać jak dodatek do
wielu potraw np. z makaronem, z ryżem, jako składnik sałatek itd.
Veganie mogą
zastąpić mięso mrożonym tofu. Należy je wcześniej zamrozić i rozmrozić - dzięki czemu
fakturą będzie przypominało mięso.
Składniki:
- 300g wieprzowego mięsa mielonego /tofu dla vegan
- pół pora
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
Sos:
- 4 łyżki miso (w przepisie wykorzystano 2 rodzaje miso, ale równie dobrze można użyć tylko jednego. Miso do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Drobno pokrój pora, dodaj do niego starty
imbir.
Mięso usmaż na patelni.
Dla vegan - po rozmrożeniu tofu, wyciśnij aby
pozbyć się wody. Palcami rozdrobnij na kawałki. Smaż na patelni aż tofu stanie się chrupiące, możesz dodać
odrobinę oleju sezamowego.
Do mięsa na patelni dodaj wymieszany
wcześniej imbir z porem.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki
sosu i dodaj do mięsa na patelni. Smaż mieszając, aż sos się zredukuje.
Przygotowane w ten sposób niku miso można
przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 1 tydzień.
Przykładowy sposób podania z pieczarkami:
Pokrój pieczarki w plasterki i usmaż na
patelni (bez użycia oleju). Ułóż na talerzu, a wierzch udekoruj niku miso.
0 コメント:
Prześlij komentarz