Searching...
poniedziałek, 24 listopada 2014

Uniwersalne Nikumiso!


Nikumiso 肉味噌

         

Nikumiso można wykorzystać jak dodatek do wielu potraw np. z makaronem, z ryżem, jako składnik sałatek itd. 

Veganie mogą zastąpić mięso mrożonym tofu. Należy je wcześniej zamrozić i rozmrozić - dzięki czemu fakturą będzie przypominało mięso.


Składniki:
  • 300g wieprzowego mięsa mielonego /tofu dla vegan
  • pół pora
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru

Sos:
  • 4 łyżki miso (w przepisie wykorzystano 2 rodzaje miso, ale równie dobrze można użyć tylko jednego. Miso do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego


Drobno pokrój pora, dodaj do niego starty imbir. 



Mięso usmaż na patelni. 
Dla vegan - po rozmrożeniu tofu, wyciśnij aby pozbyć się wody. Palcami rozdrobnij na kawałki. Smaż na patelni aż tofu stanie się chrupiące, możesz dodać odrobinę oleju sezamowego.



Do mięsa na patelni dodaj wymieszany wcześniej imbir z porem.



W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i dodaj do mięsa na patelni. Smaż mieszając, aż sos się zredukuje.





Przygotowane w ten sposób niku miso można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 1 tydzień. 


Przykładowy sposób podania z pieczarkami:



Pokrój pieczarki w plasterki i usmaż na patelni (bez użycia oleju). Ułóż na talerzu, a wierzch udekoruj niku miso.


0 コメント:

Prześlij komentarz