Szpinak z dressingiem z tofu (ほうれん草の白和え)
Składniki:
- 50g świeżego szpinaku
- 1 kawałek aburaage (smażone tofu, do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi)
- 1 boczniak ostrygowaty
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Dressing:
- pół kostki tofu
- 1 łyżka pasty sezamowej (do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi)
- pół łyżki cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Pod bieżącą wodą umyj dokładnie szpinak.
W
dwóch garnkach nastaw wodę do zagotowania - jeden będzie potrzebny do szpinaku,
drugi do tofu.
W międzyczasie w miseczce zalej aburaage
niewielką ilością wrzątku aby pozbyć się tłuszczu.
Następnie wylej wodę i
potnij aburaage na paseczki. Boczniaka również pokrój na paseczki.
Na patelni wymieszaj aburaage, boczniaka,
pół szklanki wody i łyżeczkę sosu sojowego, gotuj przez ok. 2 minuty. Wszystko
przełóż na miseczkę i ostudź.
Do garnka z gotującą się wodą wrzuć
szpinak na pół minuty, wyjmij i odsącz. Potnij na 3cm kawałki.
Do drugiego garnka z gotującą się wodą
włóż tofu na ok.2-3minuty. Wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku.
W miseczce
wymieszaj składniki na dressing (pasta sezamowa, sos sojowy i cukier).
Następnie dodaj tofu i wymieszaj za pomocą łyżki (tak, żeby rozdrobnić tofu).
Na koniec w dużej misce wymieszaj
ostudzone aburaage i boczniaka, szpinak oraz dressing z tofu.
0 コメント:
Prześlij komentarz