Searching...
piątek, 14 listopada 2014

Japoński slow food - Szpinak z dressingiem z tofu [VEGAN]


Szpinak z dressingiem z tofu (ほうれん草の白和え)

 

Składniki:
  • 50g świeżego szpinaku
  • 1 kawałek aburaage (smażone tofu, do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi)
  • 1 boczniak ostrygowaty
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

 Dressing:
  • pół kostki tofu
  • 1 łyżka pasty sezamowej (do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi)
  • pół łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego


Pod bieżącą wodą umyj dokładnie szpinak. 



W dwóch garnkach nastaw wodę do zagotowania - jeden będzie potrzebny do szpinaku, drugi do tofu.



W międzyczasie w miseczce zalej aburaage niewielką ilością wrzątku aby pozbyć się tłuszczu. 


Następnie wylej wodę i potnij aburaage na paseczki. Boczniaka również pokrój na paseczki.



Na patelni wymieszaj aburaage, boczniaka, pół szklanki wody i łyżeczkę sosu sojowego, gotuj przez ok. 2 minuty. Wszystko przełóż na miseczkę i ostudź.




Do garnka z gotującą się wodą wrzuć szpinak na pół minuty, wyjmij i odsącz. Potnij na 3cm kawałki.


Do drugiego garnka z gotującą się wodą włóż tofu na ok.2-3minuty. Wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku. 




W miseczce wymieszaj składniki na dressing (pasta sezamowa, sos sojowy i cukier). 



Następnie dodaj tofu i wymieszaj za pomocą łyżki (tak, żeby rozdrobnić tofu).


Na koniec w dużej misce wymieszaj ostudzone aburaage i boczniaka, szpinak oraz dressing z tofu. 


0 コメント:

Prześlij komentarz