Searching...
środa, 5 listopada 2014

Jesień na talerzu - Ryż z grzybami (Kinoko no Takikomi gohan) [VEGAN]


Kinoko no Takikomi gohan  きのこの炊き込みご飯






Składniki: (dla 4 osób)

  • 500g grzybów (można wybrać rodzaj grzybów wg upodobania, w przepisie wykorzystaliśmy pieczarki brązowe i boczniaki ostrygowate)
  • 450g ryżu
  • 2 kawałki aburaage (smażone tofu, do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi)
  • 2 łyżki białego sezamu

   
Składniki na dashi: (bulion / wywar, w którym ugotujemy ryż)

  • 500ml wody
  • 50g boczniaków ostrygowatych
  • 10cm kawałek kombu (suszone wodorosty, do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • pół łyżki soli


Najpierw przygotuj dashi. Do miski z wodą włóż kombu i pozostaw w lodówce na 1-2 noce. Po tym czasie boczniaki porwij na małe kawałki i dodaj do miski z wodą i kombu. 


Zagotuj na średnim ogniu a następnie ostudź. Dodaj sos sojowy, wino, sól i dobrze wymieszaj, na koniec przecedź. Dashi gotowe.


Umyj ryż w misce i wylej brudną wodę. Do ryżu dodaj dashi (około 500ml). Pozostaw na 50 minut


W tym czasie na patelni usmaż aburaage z obu stron (bez użycia oleju) do uzyskania brązowego koloru, pokrój na małe kawałki. 


Podpiecz sezam (również bez użycia oleju) na małym ogniu.


Grzyby pokrój na małe kawałki. Następnie mieszając podsmaż na patelni (bez dodatku oleju), póki grzyby nie zmiękną. 

W garnku wymieszaj uprzednio przygotowany ryż, aburaage, sezam i grzyby. Postaw na dużym ogniu i zagotuj pod przykryciem. Następnie zmniejsz ogień na mały i pozostaw na ogniu na ok. 12-15 min (do ugotowania się ryżu). Wszystko dobrze wymieszaj i rozłóż na miseczki przed podaniem.




0 コメント:

Prześlij komentarz