Searching...
środa, 29 października 2014

Chrupiące pierożki - Gyoza z soczystym nadzieniem


Gyoza 餃子



Składniki: (na ok. 20 pierożków)

l  200g mielonego mięsa wieprzowego
l  150g białej kapusty lub kapusty pekińskiej
l  1 pęczek nila (japoński szczypiorek czosnkowy, do kupienia na BioBazarze w Warszawie, hala nr. 3; można zastąpić zwykłym szczypiorkiem)
l  1-2 ząbki startego czosnku
l  starty świeży imbir (ilość musi być taka sama, co ilość startego wcześniej czosnku)
l  2 łyżki białego wina
l  1 łyżeczka sosu sojowego
l  1 łyżeczka cukru
l  sól i pieprz do smaku
l  1 łyżka oleju sezamowego
l  pół łyżki mąki
l  ciasto na gyoza (mrożone 'koła' z ciasta na pierożki, do kupienia w sklepach z produktami azjatyckimi. WAŻNE! Ciasto należy wyjąć z zamrażarki na dzień przed gotowaniem aby rozmarzło).


Sos do pierożków:

l  2 łyżki octu
l  2 łyżki sosu sojowego
l  1 łyżka mirin (japoński alkohol do przygotowywania potraw, do kupienia np. w Kuchniach Świata)
l  1 łyżeczka cukru
l  kilka kropel oleju sezamowego


1. Posiekaj kapustę i szczypiorek, przełóż do miski, odrobinę posól i wymieszaj. 


2. Przełóż mięso do dużej miski i ugniataj samo mięso aż stanie się lepkie. Przygotowaną wcześniej kapustę ze szczypiorkiem dokładnie wyciśnij aby pozbyć się wody, którą puściła. Przełóż do miski z mięsem, dodaj starty imbir i czosnek, białe wino, sos sojowy, olej sezamowy oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.



3. Przygotowany w ten sposób farsz nakładaj na krążki z ciasta. Krążek połóż na dłoni, zwilż wodą brzeg połowy krążka. Na środek nałóż farsz. Pamiętaj, aby farszu nie nakładać za dużo, bo ciasto się nie sklei. 




Japończycy sklejają pierożki tak, aby powstała fala. Jeśli to za trudne, sklei w taki sposób jaki potrafisz (Ważne! Surowych pierożków nie należy przechowywać w lodówce. Można je albo zamrozić albo od razu usmażyć).



4. W kubku wymieszaj 150ml wody i pół łyżki mąki.

5. Na patelni rozgrzej trochę oleju i zacznij smażyć pierożki. Gdy zaczną brązowieć pod spodem, wylej na patelnię przygotowaną wcześniej w kubku miksturę z wody i mąki. Przykryj i smaż na małym ogniu około 6 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i trzymaj na ogniu aż cała woda wyparuje. Gdy ciasto na pierożkach stanie się chrupiące przełóż wszystko na talerz.





6. Sos do gyoza:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i gotowe.
Jedz, maczając pierożki w sosie.

6 コメント:

  1. jaka propozycja na nadzienie wege? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez sie zastanawiam. Moze cos z soczewicy? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje za komentarze. Oczywiście można użyć soczewicy, ale ja polecam nadzienie z tofu, mąki ziemniaczanej i miso. Ten przepis pojawi się za jakiś czas na blogu, więc proszę o cierpliwość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak samodzielnie zrobić ciasto do pierożków?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wizytę na blogu :) Ponieważ japońska mąka jest trochę inna niż polska, polecam gotowe ciasto. Ale jeśli chcesz wykonać je sama, oto przepis: 200g mąki, 80ml wody, 1g soli - wymieszaj składniki i ugniataj przez ok. 20-30min. Włóż ciasto do plastykowej torebki i pozostaw na 1h w temperaturze pokojowej. Następnie cienko rozwałkuj ciasto i powycinaj koła do pierożków.

    OdpowiedzUsuń