Gyoza 餃子
Składniki: (na ok.
20 pierożków)
l 200g mielonego mięsa wieprzowego
l 150g białej kapusty lub kapusty pekińskiej
l 1 pęczek nila (japoński szczypiorek
czosnkowy, do kupienia na BioBazarze w Warszawie, hala nr. 3; można zastąpić
zwykłym szczypiorkiem)
l 1-2 ząbki startego czosnku
l starty świeży imbir (ilość musi być taka
sama, co ilość startego wcześniej czosnku)
l 2 łyżki białego wina
l 1 łyżeczka sosu sojowego
l 1 łyżeczka cukru
l sól i pieprz do smaku
l
1
łyżka oleju sezamowego
l pół łyżki mąki
l
ciasto
na gyoza (mrożone 'koła' z ciasta na pierożki, do kupienia w sklepach z
produktami azjatyckimi. WAŻNE! Ciasto
należy wyjąć z zamrażarki na dzień przed gotowaniem aby rozmarzło).
Sos do pierożków:
l 2 łyżki octu
l 2 łyżki sosu sojowego
l 1 łyżka mirin (japoński alkohol do przygotowywania potraw, do kupienia np. w Kuchniach Świata)
l 1 łyżka mirin (japoński alkohol do przygotowywania potraw, do kupienia np. w Kuchniach Świata)
l 1 łyżeczka cukru
l kilka kropel oleju sezamowego
1. Posiekaj kapustę i szczypiorek, przełóż do
miski, odrobinę posól i wymieszaj.
2. Przełóż mięso do dużej miski i ugniataj samo mięso aż stanie się lepkie. Przygotowaną wcześniej kapustę ze szczypiorkiem dokładnie wyciśnij aby pozbyć się wody, którą puściła. Przełóż do miski z mięsem, dodaj starty imbir i czosnek, białe wino, sos sojowy, olej sezamowy oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
3. Przygotowany w ten sposób farsz nakładaj
na krążki z ciasta. Krążek połóż na dłoni, zwilż wodą brzeg połowy krążka. Na
środek nałóż farsz. Pamiętaj, aby farszu nie nakładać za dużo, bo ciasto się
nie sklei.
Japończycy sklejają pierożki tak, aby powstała fala. Jeśli to za trudne, sklei w taki sposób jaki potrafisz (Ważne! Surowych pierożków nie należy przechowywać w lodówce. Można je albo zamrozić albo od razu usmażyć).
4. W kubku wymieszaj 150ml wody i pół łyżki mąki.
5. Na patelni rozgrzej trochę oleju i zacznij
smażyć pierożki. Gdy zaczną brązowieć pod spodem, wylej na patelnię
przygotowaną wcześniej w kubku miksturę z wody i mąki. Przykryj i smaż na małym
ogniu około 6 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i trzymaj na ogniu aż cała
woda wyparuje. Gdy ciasto na pierożkach stanie się chrupiące przełóż wszystko
na talerz.
6. Sos do gyoza:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki
sosu i gotowe.
Jedz, maczając pierożki w sosie.
jaka propozycja na nadzienie wege? :)
OdpowiedzUsuńJa tez sie zastanawiam. Moze cos z soczewicy? :D
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarze. Oczywiście można użyć soczewicy, ale ja polecam nadzienie z tofu, mąki ziemniaczanej i miso. Ten przepis pojawi się za jakiś czas na blogu, więc proszę o cierpliwość :)
OdpowiedzUsuńJak samodzielnie zrobić ciasto do pierożków?
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę na blogu :) Ponieważ japońska mąka jest trochę inna niż polska, polecam gotowe ciasto. Ale jeśli chcesz wykonać je sama, oto przepis: 200g mąki, 80ml wody, 1g soli - wymieszaj składniki i ugniataj przez ok. 20-30min. Włóż ciasto do plastykowej torebki i pozostaw na 1h w temperaturze pokojowej. Następnie cienko rozwałkuj ciasto i powycinaj koła do pierożków.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dobrą gyozę <3
OdpowiedzUsuń