Searching...
środa, 12 listopada 2014

Dla wielbicieli wieprzowiny - Kakuni


                                                                                 KAKUNI 角煮




Składniki:  (dla 4 osób)
  • 1 kg boczku bez kości i skóry
  • 100ml sosu sojowego
  • pół cebuli
  • 300ml wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1l wody
  • zielona część pora
  • 20g dashi combu (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • do dekoracji - biała część pora, chilli w proszku


Potnij boczek w kostkę o długości ok. 5 cm. Obracając, usmaż na patelni.



Do garnka włóż dashi combu, kostki boczku, sos sojowy, cebulę, wino i cukier oraz zieloną część pora, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na  małym ogniu na 3 godziny.

Po tym czasie, przełóż mięso do pojemnika i zalej powstałym wywarem (warzywa wyrzuć). Wstaw do lodówki. Gdy wywar się schłodzi na powierzchni pojawią się oczka tłuszczu - zbierz je i wyrzuć. Przed podaniem podgrzej całość (wywar + mięso), wybierz mięso i nałóż na talerz, udekoruj białą częścią pora (pokrojoną w drobne paseczki) i sproszkowanym chilli. 



0 コメント:

Prześlij komentarz