KAKUNI 角煮
Składniki: (dla 4 osób)
- 1 kg boczku bez kości i skóry
- 100ml sosu sojowego
- pół cebuli
- 300ml wytrawnego białego wina
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1l wody
- zielona część pora
- 20g dashi combu (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- do dekoracji - biała część pora, chilli w proszku
Potnij boczek w kostkę o długości ok. 5
cm. Obracając, usmaż na patelni.
Do garnka włóż dashi combu, kostki boczku,
sos sojowy, cebulę, wino i cukier oraz zieloną część pora, zagotuj. Następnie
zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na małym ogniu na 3 godziny.
Po tym czasie, przełóż mięso do pojemnika
i zalej powstałym wywarem (warzywa wyrzuć). Wstaw do lodówki. Gdy wywar się
schłodzi na powierzchni pojawią się oczka tłuszczu - zbierz je i wyrzuć. Przed
podaniem podgrzej całość (wywar + mięso), wybierz mięso i nałóż na talerz,
udekoruj białą częścią pora (pokrojoną w drobne paseczki) i sproszkowanym
chilli.
0 コメント:
Prześlij komentarz