Omurice オムライス
Składniki: (dla 2 osób)
- 4 jajka
- 300g ryżu (ugotowanego)
- 100g mięsa z udka kurczaka
- 1/4 cebuli (posiekanej)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 łyżki ketchupu
- 10g masła
- trochę natki pietruszki do przybrania (może być suszona)
- olej do smażenia
1. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż mięso z kurczaka oraz posiekaną cebulkę.
W ten sposób otrzymaliśmy tzw. 'chicken rice'.
Na omlecie możesz wyrazić swoje uczucia za pomocą ketchupu, a na końcu przyozdobić wszystko posiekaną natką pietruszki. Japończycy przygotowując to danie dla swojej Drugiej Połówki często rysują ketchupem serduszka lub piszą wyznania miłości. Zachęcamy również do takiej zabawy!
Też niedawno robiłam omurice i podałam przepis na blogu. Jest trochę inny. :) (tu: http://dziekuje-za-wypowiedz.blogspot.com/)
OdpowiedzUsuńBędę do Ciebie zaglądać chętnie i pewnie nie raz coś ugotuję z Twoich przepisów. :) Pozdrawiam!
Dziękuję za komentarz :) Jest wiele sposobów na przyrządzenie omurice, więc za każdym razem ta potrawa może smakować trochę inaczej.
OdpowiedzUsuń