Searching...
poniedziałek, 29 września 2014

Wyraź swoje uczucia - Omu-rice


Omurice オムライス




Składniki: (dla 2 osób)
  • 4 jajka
  • 300g ryżu (ugotowanego)
  • 100g mięsa z udka kurczaka
  • 1/4 cebuli (posiekanej)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 10g masła
  • trochę natki pietruszki do przybrania (może być suszona)
  • olej do smażenia


1. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż mięso z kurczaka oraz posiekaną cebulkę. 




    2. Dodaj ryż i dobrze wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem


        3. Dodaj ketchup i wymieszaj, cały czas podsmażając na patelni
                                      W ten sposób otrzymaliśmy tzw. 'chicken rice'.


            4. Nałóż 'chicken rice' do niewielkiej miseczki i przełóż na talerz, aby otrzymać taki kształt jak na zdjęciu. W ten sam sposób przygotuj drugą porcję.


                5. W misce wymieszaj 4 jajka, dodaj majonez. 
                  Nie przejmuj się drobinkami majonezu unoszącymi się w masie - rozpuszczą się w trakcie smażenia. Dodaj sól i pieprz do smaku. 

                    6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i z przygotowanej masy jajeczno-majonezowej usmaż 2 omlety.


                        7. Wykonujemy wersję dla początkujących, więc następnym krokiem jest nakrycie omletami przełożonego wcześniej na talerze ryżu. 

                        Na omlecie możesz wyrazić swoje uczucia za pomocą ketchupu, a na końcu przyozdobić wszystko posiekaną natką pietruszki. Japończycy przygotowując to danie dla swojej Drugiej Połówki często rysują ketchupem serduszka lub piszą wyznania miłości. Zachęcamy również do takiej zabawy!  

                        2 コメント:

                        1. Też niedawno robiłam omurice i podałam przepis na blogu. Jest trochę inny. :) (tu: http://dziekuje-za-wypowiedz.blogspot.com/)

                          Będę do Ciebie zaglądać chętnie i pewnie nie raz coś ugotuję z Twoich przepisów. :) Pozdrawiam!

                          OdpowiedzUsuń
                        2. Dziękuję za komentarz :) Jest wiele sposobów na przyrządzenie omurice, więc za każdym razem ta potrawa może smakować trochę inaczej.

                          OdpowiedzUsuń