Obecnie w Japonii 'hamburg' jest bardzo
popularnym daniem. Przygotowuje się go z wieprzowiny lub wołowiny. Jego zdrowszą i lżejszą wersją jest 'tofu
hamburg' przygotowany z tofu i mięsa. Proporcje tych dwóch składników można dobrać
wg własnego uznania, lecz ja pokażę Wam przepis na 'tofu hamburg' w proporcji
pół na pół.
Składniki: (dla 2-ch osób)
・ 150-200g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
・ 150-200g tofu
・ pół cebuli
・ pół marchewki startej na tarce o małych
oczkach (opcjonalnie)
・ szczypta soli i pieprzu
・ szczypta gałki muszkatołowej
・ 1 jajko
・ 20g panko (japońska panierka, do kupienia
np. w Kuchniach Świata; można zastąpić bułką tartą)
・ 1 łyżka stołowa miso (opcjonalnie, do
kupienia np. w Kuchniach Świata)
・ 1 łyżka stołowa mirin (opcjonalnie; japoński
alkohol do przygotowywania potraw, do kupienia np. w Kuchniach Świata)
・ ketchup (opcjonalnie)
・ olej do smażenia
1. Zetrzyj połówkę cebuli na tarce o małych
oczkach. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i podsmaż cebulkę na średnim ogniu
aż zmieni kolor na brązowy. Odłóż na bok, aby przestygła.
2. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie
składniki z wyjątkiem ketchupu. Masa powinna być lekko lepka.
3. Natłuść dłonie odrobiną oleju i z masy
formuj średniej wielkości kulki. Aby pozbyć się powietrza energicznie przerzuć
kilka razy każdą kulkę z ręki do ręki. Następnie uformuj kotlety.
4. Na patelni rozgrzej około 4 łyżek stołowych
oleju. Obsmaż kotlety na dużym ogniu (po około 1 min z każdej strony),
następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś przez około 8-9 minut.
0 コメント:
Prześlij komentarz