Searching...
poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Chrupiące z zewnątrz, kremowe wewnątrz! Surimi (Kani) - cream krokiety

                                                  
                                  Kani-cream krokiet カニクリームコロッケ





Składniki:

・ pół cebuli
・ 30g masła
・ 3 łyżki stołowe mąki typ 480
・ 250ml mleka
・ 4-5szt. surimi (paluszki krabowe; można zastąpić mięsem z kraba lub krewetkami)
・ sól, pieprz
・ olej do smażenia

Panierka:

・ mąka typ 480
・ 1 jajko
・ panko (japońska panierka, do kupienia np. w Kuchnie Świata)





1.Cebulę pokrój w piórka, surimi (paluszki krabowe) rozdziel na podłużne paseczki (można rozdzielić je palcami lub pokroić wzdłuż nożem). 


2. Zeszklij cebulkę na maśle, na małym ogniu.


3. Po zdjęciu z ognia dodaj mąkę i wymieszaj. 


4. Postaw ponownie na małym ogniu i dodaj mleko, cały czas mieszając. Zwiększ ogień na średni.


5. Gdy sos będzie gęsty i lepki dodaj paski surimi, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.  

6. Pozostaw na małym ogniu 2-3minuty.

7. Następnie przełóż do plastykowego pojemnika na żywność, odczekaj aż trochę ostygnie, zamknij i wstaw do lodówki. Pozostaw przynajmniej na 1 godzinę. 


8. Po ostudzeniu w lodówce, pokrój masę w pojemniku na kwadraciki, następnie uformuj z nich niewielkie krokiety. Obtocz je w mące i rozbełtanym jajku a na końcu w panierce panko. 

9. Krokiety smaż na średnim ogniu aż zmienią kolor na złocisty, dopiero wtedy przewróć je na drugą stronę (jeśli zrobisz to za wcześnie krokiety rozpadną się). Podawaj z sałatką i ryżem.

4 コメント:

  1. Wygląda pysznie! Musze zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powodzenia! W razie wątpliwości proszę pytać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kohei uwielbiam Twoje przepisy. Ugotuje w Tokio dla mojej żony!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i muszę powiedzieć - smakowało mi :) Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Świetny przepis! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń