Kani-cream krokiet カニクリームコロッケ
Składniki:
・ pół cebuli
・ 30g masła
・ 3 łyżki stołowe mąki typ 480
・ 250ml mleka
・ 4-5szt. surimi (paluszki krabowe; można
zastąpić mięsem z kraba lub krewetkami)
・ sól, pieprz
・ olej do smażenia
Panierka:
・ mąka
typ 480
・ 1 jajko
・ panko (japońska panierka, do kupienia np. w
Kuchnie Świata)
1.Cebulę pokrój w piórka, surimi (paluszki krabowe) rozdziel na
podłużne paseczki (można rozdzielić je palcami lub pokroić wzdłuż nożem).
2. Zeszklij cebulkę na maśle, na małym ogniu.
3. Po zdjęciu z ognia dodaj mąkę i
wymieszaj.
4. Postaw ponownie na małym ogniu i dodaj mleko, cały czas mieszając. Zwiększ ogień na średni.
5. Gdy sos będzie gęsty i lepki dodaj paski surimi,
szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.
6. Pozostaw na małym ogniu 2-3minuty.
7. Następnie przełóż do plastykowego
pojemnika na żywność, odczekaj aż trochę ostygnie, zamknij i wstaw do lodówki.
Pozostaw przynajmniej na 1 godzinę.
8. Po ostudzeniu w lodówce, pokrój masę w
pojemniku na kwadraciki, następnie uformuj z nich niewielkie krokiety. Obtocz
je w mące i rozbełtanym jajku a na końcu w panierce panko.
9. Krokiety smaż na średnim ogniu
aż zmienią kolor na złocisty, dopiero wtedy przewróć je na drugą stronę
(jeśli zrobisz to za wcześnie krokiety rozpadną się). Podawaj z sałatką i
ryżem.
Wygląda pysznie! Musze zrobic :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia! W razie wątpliwości proszę pytać :)
OdpowiedzUsuńKohei uwielbiam Twoje przepisy. Ugotuje w Tokio dla mojej żony!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i muszę powiedzieć - smakowało mi :) Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Świetny przepis! Dzięki :)
OdpowiedzUsuń