Searching...
sobota, 22 lipca 2017

Na jeden kęs - onigiri z węgorzem

Na jeden kęs - onigiri z węgorzem 鰻の一口焼きおにぎり

W Japonii istnieje  zwyczaj  Doyono ushi no hi (土用の丑の日), jest to dzień jedzenia węgorza. W tym roku wypada on 25-go lipca i 6-go sierpnia. W tym dniu je się unaju(うな重、うな丼) - węgorza serwowanego na ryżu. 

Dziś, zainspirowani tym zwyczajem pokażemy Wam przepis na węgorza w trochę innej odsłonie. 

Składniki:
・ryż kleisty (inaczej słodki) 150g
・kombu (do kupienia w Kuchnie Świata) 5 cm
・szczypta soli
・węgorz kabayaki (filet z węgorza pieczonego w sosie) 1szt. (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)

Sos:
・sos sojowy 25ml
・cukier 1 łyżeczka
・mirin 50ml
・sake 1 łyżka

Dodatkowo:
・oliwa z oliwek do smażenia
・sake do zagotowania węgorza trochę
・Sansyo (japoński pieprz syczuański) do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością



Zagotuj ryż kleisty z kombu i szczyptą soli, następnie usuń kombu. 

W garnku wymieszaj wszystkie składniki na sos i zagotuj. Trzymaj na ogniu aż do odparowania alkoholu (nie za długo). 


Ugotowany ryż wymieszaj z przygotowanym sosem. Ryż powinien zabarwić się na lekko brązowy kolor. W razie potrzeby można go doprawić dodatkowo solą. 

Uformuj z ryżu kulki na jeden kęs. Przełóż ryżowe kulki na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smaż, aż ryż stanie się chrupki, następnie obróć kulki i tak samo usmaż z drugiej strony. 

W międzyczasie pokrój węgorza na kawałki na jeden kęs. Przełóż na pustą patelnię, polej sake i zagotuj - dzięki temu ryba zmięknie. Na usmażonych kulkach z ryżu ułóż kawałki ryby i posyp Sansyo. Serwuj, gdy danie jest wciąż ciepłe, najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

0 コメント:

Publikowanie komentarza