Searching...
wtorek, 13 września 2016

Somen na zimno

Somen na zimno 冷やしソーメン


Mimo, że mamy już wrzesień pogoda nadal upalna! Dlatego chcielibyśmy Wam dziś zaproponować makaron somen na zimno. Można go kupić w sklepach z azjatyckimi produktami, ale jak przygotować sos? Jest to specjalny rodzaj sosu do maczania makaronu somen. Po japońsku nazywa się men tsuyu. Pokażemy Wam jak go przygotować w domu oraz zaproponujemy dodatki do somen na zimno.

Składniki:
Men tsuyu:
  • konbu kawałek   5cm x 5 cm (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • bonito             15g (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • niboshi             15g (suszone anchois - mrożone można kupić w sklepie Shila na 
                                      Natolinie)
  • sos sojowy        3,5 łyżki
  • mirin                4 łyżki (japoński alkohol do gotowania, do kupienia w sklepach z 
                                      azjatyckimi produktami)
  • cukier              1 łyżka
  • woda              300ml

Skrócona wersja na men tsuyu (jeśli macie problemy z dostaniem składników wymienionych powyżej):
  • sos sojowy       5 łyżek
  • mirin            5 łyżek
  • woda            100ml
  • hon dashi         4g (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)

  • makaron somen   1 opakowanie (do kupienia w większych supermarketach)
ogórek, pomidor, gotowana pierś z kurczaka, posiekany szczypiorek, cienki omlet z jajka, prażony sezam, cieniutkie paseczki nori, świeżo starty imbir i inne – są to dodatki do somen. Możecie wybrać na co i w jakiej ilości macie ochotę.

Do garnka nalej wodę, włóż konbu i niboshi, postaw na małym gazie.

Przed zagotowaniem wyjmij konbu a dodaj bonito, zaczekaj aż wszystko się zagotuje.
Następnie przelej przez sitko i pozostaw w garnku tylko czysty wywar.



Dodaj sos sojowy, mirin i cukier. Gotuj przez około 30-40sek., aby odparować alkohol.
Po zagotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

W przypadku skróconej wersji na men tsuyu – wymieszaj w garnku wszystkie składniki (sos sojowy, mirin, wodę i hon dashi), gotuj przez około 30-40sek., a następnie zostaw do ostygnięcia.


Zagotuj wodę na makaron somen.
W międzyczasie przygotuj warzywa i mięso jako dodatki.
Przygotuj somen wg przepisu na opakowaniu – my proponujemy odcedzić makaron 30sek. wcześniej niż zaleca producent.


Następnie pod zimną wodą delikatnie umyj makaron.


Makaron przełóż na talerze, dodatki wyłóż na jednym dużym talerzu, sos men tsuyu przelej do miseczek. Do sosu w miseczkach dolej wodę w proporcjach 1:1 (w zależności jak mocny smak men tsuyu preferujesz możesz zmniejszyć ilość wody). Jedz, maczając makaron i dodatki w sosie (szczypiorek, sezam i imbir należy wymieszać z sosem).








0 コメント:

Prześlij komentarz