Somen na zimno 冷やしソーメン
Mimo, że mamy już wrzesień pogoda nadal upalna! Dlatego chcielibyśmy
Wam dziś zaproponować makaron somen na zimno. Można go kupić w sklepach z
azjatyckimi produktami, ale jak przygotować sos? Jest to specjalny rodzaj sosu
do maczania makaronu somen. Po japońsku nazywa się men tsuyu. Pokażemy Wam jak
go przygotować w domu oraz zaproponujemy dodatki do somen na zimno.
Składniki:
Men tsuyu:
- konbu kawałek 5cm x 5 cm (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- bonito 15g (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- niboshi 15g (suszone anchois - mrożone można kupić w sklepie Shila na
- sos sojowy 3,5 łyżki
- mirin 4 łyżki (japoński alkohol do gotowania, do kupienia w sklepach z
- cukier 1 łyżka
- woda 300ml
Skrócona wersja na men tsuyu (jeśli macie problemy z dostaniem składników wymienionych powyżej):
- sos sojowy 5 łyżek
- mirin 5 łyżek
- woda 100ml
- hon dashi 4g (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
- makaron somen 1 opakowanie (do kupienia w większych supermarketach)
Do garnka nalej wodę, włóż konbu i niboshi, postaw na małym gazie.
Przed zagotowaniem wyjmij konbu a dodaj bonito, zaczekaj aż wszystko się zagotuje.
Następnie przelej przez sitko i pozostaw w garnku tylko czysty wywar.
Dodaj sos sojowy, mirin i cukier. Gotuj przez około 30-40sek., aby odparować alkohol.
Po zagotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
W przypadku skróconej wersji na men tsuyu – wymieszaj w garnku wszystkie składniki (sos sojowy, mirin, wodę i hon dashi), gotuj przez około 30-40sek., a następnie zostaw do ostygnięcia.
Zagotuj wodę na makaron somen.
W międzyczasie przygotuj warzywa i mięso jako dodatki.
Przygotuj somen wg przepisu na opakowaniu – my proponujemy odcedzić makaron 30sek. wcześniej niż zaleca producent.
Następnie pod zimną wodą delikatnie umyj makaron.
Makaron przełóż na talerze, dodatki wyłóż na jednym dużym talerzu, sos men tsuyu przelej do miseczek. Do sosu w miseczkach dolej wodę w proporcjach 1:1 (w zależności jak mocny smak men tsuyu preferujesz możesz zmniejszyć ilość wody). Jedz, maczając makaron i dodatki w sosie (szczypiorek, sezam i imbir należy wymieszać z sosem).
0 コメント:
Prześlij komentarz
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.