Searching...
niedziela, 1 maja 2016

Aji fry - smażony ostrobok

 smażony ostrobok アジのフライ

Dziś przedstawiamy Wam danie, które zapragnęliśmy przygotować po obejrzeniu filmu "Nasza młodsza siostra". Jest to bardzo popularna potrawa w małych nadmorskich miasteczkach. Tak samo w filmie, w restauracji "Umi neko" było to jedno z najpopularniejszych dań, ponieważ ostrobok w takich miejscach jest bardzo świeży, co pozwala docenić smak jego mięsa. Tradycyjnie w restauracjach jest on podawany w zestawie z zupą miso, białym ryżem i surówką z cienko posiekanej białej kapusty. Zachęcamy Was do przygotowania tych rzeczy przed zabraniem się za aji fry. 





Składniki (dla 2-ch osób):

  • ostrobok・・・・・・・・・・・・・・・・4 szt. 
  (każda poniżej 300g; my kupiliśmy je od FishLovers)
  • sól i pieprz・・・・・・・・・・・・・・trochę
  • mąka ・・・・・・・・・・・・・・・・・・trochę
  • roztrzepane jajka・・・・・・・・・2 szt.
  • panko 
  (panierka, do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • olej do smażenia
  • cytryna・・・・・・・・・・・・・・・・・1/2




Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ryb.
Zacznij od oskrobania ich z łusek. 
Następnie z każdej ryby trzeba wyciąć miejsce tuż przed ogonem - jest ono bardzo twarde. 
Zdjęcie pokazuje, o które miejsce chodzi. 
Następnie wsuń nóż pod płetwę piersiową i odetnij głowę. 

Kolejnym krokiem jest sebiraki, czyli rozcięcie ryby.
Natnij rybę od strony grzbietu (brzucha nie rozcinamy!) po obu stronach kręgosłupa - pozwoli to na jego łatwe usunięcie. 






Otrzymamy filet połączony w części brzusznej (jak na zdjęciu). 
Natrzyj wszystkie filety solą i pieprzem. 



Obtocz w mące, jajku i panko.



Smaż na oleju rozgrzanym do około 170⁰C. 



Podawaj z  ćwiartką cytryny, ryżem, zupą miso i surówką z cienko posiekanej białej kapusty.




wersja do druku


0 コメント:

Prześlij komentarz