smażony ostrobok アジのフライ
Dziś przedstawiamy Wam danie, które zapragnęliśmy przygotować po obejrzeniu filmu "Nasza młodsza siostra". Jest to bardzo popularna potrawa w małych nadmorskich miasteczkach. Tak samo w filmie, w restauracji "Umi neko" było to jedno z najpopularniejszych dań, ponieważ ostrobok w takich miejscach jest bardzo świeży, co pozwala docenić smak jego mięsa. Tradycyjnie w restauracjach jest on podawany w zestawie z zupą miso, białym ryżem i surówką z cienko posiekanej białej kapusty. Zachęcamy Was do przygotowania tych rzeczy przed zabraniem się za aji fry.
Składniki (dla 2-ch osób):
- ostrobok・・・・・・・・・・・・・・・・4 szt.
- sól i pieprz・・・・・・・・・・・・・・trochę
- mąka ・・・・・・・・・・・・・・・・・・trochę
- roztrzepane jajka・・・・・・・・・2 szt.
- panko
- olej do smażenia
- cytryna・・・・・・・・・・・・・・・・・1/2
Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ryb.
Zacznij od oskrobania ich z łusek.
Następnie z każdej ryby trzeba wyciąć miejsce tuż przed ogonem - jest ono bardzo twarde.
Zdjęcie pokazuje, o które miejsce chodzi.
Następnie wsuń nóż pod płetwę piersiową i odetnij głowę.
Kolejnym krokiem jest sebiraki, czyli rozcięcie ryby.
Natnij rybę od strony grzbietu (brzucha nie rozcinamy!) po obu stronach kręgosłupa - pozwoli to na jego łatwe usunięcie.
Otrzymamy filet połączony w części brzusznej (jak na zdjęciu).
Natrzyj wszystkie filety solą i pieprzem.
Obtocz w mące, jajku i panko.
Smaż na oleju rozgrzanym do około 170⁰C.
Podawaj z ćwiartką cytryny, ryżem, zupą miso i surówką z cienko posiekanej białej kapusty.
wersja do druku
Ja jeszcze takiej ryby chyba nie miałem okazji nigdy jeść, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować. Jeśli chodzi o jakość ryby to ja często zamawiam rybę od https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż wiem jak dobra ona jest.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńClick to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.