Searching...
sobota, 7 lutego 2015

Miłość z odrobiną goryczy. Ganashe z zielonej herbaty.

Ganashe z zielonej herbaty  抹茶の生チョコレート





Japońska nazwa tej czekolady to "nama(生) chocolate(チョコレート)". Dzięki śmietance w składzie, jest ona delikatna i rozpływa się w ustach. W tym przepisie wykorzystujemy sproszkowaną zieloną herbatę, która sprawi, że oprócz słodyczy białej czekolady poczujesz również gorycz herbaty. Ganashe świetnie sprawdzi się jako prezent na zbliżające się Walentynki. W Japonii 14-go lutego to Panie obdarowują Panów czekoladkami - Panowie rewanżują się słodkościami w tzw. białym dniu (White Day), 14-go marca.

Ważne: 
ten rodzaj czekolady jest dobry zimą. Latem, ze względu na wyższe temperatury czekolada będzie się rozpuszczać jeszcze przed podaniem.


Składniki:
  • 200g białej czekolady
  • 15g masła
  • 100g śmietany 36%
  • 1,5 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami      

+ dodatkowa ilość sproszkowanej zielonej herbaty i cukier puder (do obtoczenia czekoladek)

  • Papier do pieczenia (załączone zdjęcia przedstawiają przygotowanie podwójnej ilości czekolady, a więc wszystkie składniki są x2. Z tego też powodu użyliśmy formy do ciasta. Przy normalnych proporcjach polecamy mniejsze pojemniki)


Wyłóż formę papierem do pieczenia. Możesz również użyć foremek do lodu - nie musisz ich wykładać papierem. 


Czekoladę i masło pokrój na małe kawałki. 


W garnku podgrzej śmietanę (nie może się zagotować!). Zdejmij z ognia, dodaj masło i białą czekoladę. 


Cały czas mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia składników.


Następnie dodaj przesianą przez sitko sproszkowaną zieloną herbatę (dzięki temu nie powstaną grudki). Dobrze wymieszaj.  



Przelej masę do formy i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

W garnku zostaną resztki czekolady - jeśli chcesz możesz wlać do niego mleko i podgrzać - otrzymasz w ten sposób pyszne czekoladowe mleko.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Czekoladę delikatnie wyjmij z formy i pokrój (będzie łatwiej, jeśli rozgrzejesz nóż nad ogniem). 


W miseczce wymieszaj sproszkowaną zieloną herbatę z cukrem pudrem (proporcje zależą od tego, czy chcesz otrzymać bardziej czy mniej słodką czekoladę). 


Każdy kawałek czekolady obtocz w zielonej herbacie wymieszanej z cukrem pudrem. Rób to delikatnie, aby nie rozgnieść kawałków czekolady. Przechowuj w lodówce.






6 コメント:

  1. Dziękuję za przepis! Spróbuję go wykorzystać przy okazji Walentynek.
    Przy okazji, jeśli można podsuwać pomysły na dania - chętnie zobaczyłbym przepis na smaczny chaahan. Nigdy nie wychodzi mi porządnie, zawsze jest albo za kleisty, albo za suchy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za komentarz~ Postaramy się w niedługim czasie zamieścić przepis na chaahan :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można wykorzystać ten przepis do zrobienia zwykłych czekoladek - z mlecznej/ gorzkiej czekolady bez zielonej herbaty? Zawsze wykorzystywałam te "japońskie czekoladki" jako nadzienie, bo były zbyt miękkie i szybko się topiły...

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, możesz zastąpić białą czekoladę gorzką lub mleczną. Jeśli nie chcesz, aby czekoladki były tak miękkie nie dodawaj masła (i zielonej herbaty) i użyj 250g czekolady (o 50g więcej niż w przepisie). Na końcu polecamy użyć kakao do obtoczenia czekoladek. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam i czekam aż zastygnie :) Część w formie pojedynczych czekoladek, reszta w "keksówce" :D Tylko wyszła mi ciemniejsza, nie wiem czy wsypałam za dużo, czy są różne rodzaje matcha? Nie mogę się doczekać!! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor może się różnić w zależności od jakości matcha :)

    OdpowiedzUsuń