Ganashe z zielonej herbaty 抹茶の生チョコレート
Japońska nazwa
tej czekolady to "nama(生) chocolate(チョコレート)". Dzięki śmietance w składzie, jest
ona delikatna i rozpływa się w ustach. W tym przepisie wykorzystujemy sproszkowaną
zieloną herbatę, która sprawi, że oprócz słodyczy białej czekolady poczujesz
również gorycz herbaty. Ganashe świetnie sprawdzi się jako prezent na
zbliżające się Walentynki. W Japonii 14-go lutego to Panie obdarowują Panów
czekoladkami - Panowie rewanżują się słodkościami w tzw. białym dniu (White Day),
14-go marca.
Ważne:
ten rodzaj
czekolady jest dobry zimą. Latem, ze względu na wyższe temperatury czekolada
będzie się rozpuszczać jeszcze przed podaniem.
Składniki:
- 200g białej czekolady
- 15g masła
- 100g śmietany 36%
- 1,5 łyżki sproszkowanej zielonej herbaty (do kupienia w sklepach z azjatyckimi produktami
+ dodatkowa ilość
sproszkowanej zielonej herbaty i cukier puder (do obtoczenia czekoladek)
- Papier do pieczenia (załączone zdjęcia przedstawiają przygotowanie podwójnej ilości czekolady, a więc wszystkie składniki są x2. Z tego też powodu użyliśmy formy do ciasta. Przy normalnych proporcjach polecamy mniejsze pojemniki)
Wyłóż formę papierem do pieczenia. Możesz również użyć foremek do lodu - nie musisz ich wykładać papierem.
Czekoladę i masło pokrój na małe kawałki.
W garnku podgrzej śmietanę (nie może się zagotować!). Zdejmij z ognia, dodaj masło i białą czekoladę.
Cały czas mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia składników.
Następnie dodaj przesianą przez sitko sproszkowaną zieloną herbatę (dzięki temu nie powstaną grudki). Dobrze wymieszaj.
Przelej masę do formy i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
W garnku zostaną resztki czekolady - jeśli chcesz możesz wlać do niego mleko i podgrzać - otrzymasz w ten sposób pyszne czekoladowe mleko.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Czekoladę delikatnie wyjmij z formy i pokrój (będzie łatwiej, jeśli rozgrzejesz nóż nad ogniem).
W miseczce wymieszaj sproszkowaną zieloną herbatę z cukrem pudrem (proporcje zależą od tego, czy chcesz otrzymać bardziej czy mniej słodką czekoladę).
Każdy kawałek czekolady obtocz w zielonej herbacie wymieszanej z cukrem pudrem. Rób to delikatnie, aby nie rozgnieść kawałków czekolady. Przechowuj w lodówce.
Dziękuję za przepis! Spróbuję go wykorzystać przy okazji Walentynek.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji, jeśli można podsuwać pomysły na dania - chętnie zobaczyłbym przepis na smaczny chaahan. Nigdy nie wychodzi mi porządnie, zawsze jest albo za kleisty, albo za suchy.
Dziękujemy za komentarz~ Postaramy się w niedługim czasie zamieścić przepis na chaahan :)
OdpowiedzUsuńA można wykorzystać ten przepis do zrobienia zwykłych czekoladek - z mlecznej/ gorzkiej czekolady bez zielonej herbaty? Zawsze wykorzystywałam te "japońskie czekoladki" jako nadzienie, bo były zbyt miękkie i szybko się topiły...
OdpowiedzUsuńOczywiście, możesz zastąpić białą czekoladę gorzką lub mleczną. Jeśli nie chcesz, aby czekoladki były tak miękkie nie dodawaj masła (i zielonej herbaty) i użyj 250g czekolady (o 50g więcej niż w przepisie). Na końcu polecamy użyć kakao do obtoczenia czekoladek. :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i czekam aż zastygnie :) Część w formie pojedynczych czekoladek, reszta w "keksówce" :D Tylko wyszła mi ciemniejsza, nie wiem czy wsypałam za dużo, czy są różne rodzaje matcha? Nie mogę się doczekać!! :D
OdpowiedzUsuńKolor może się różnić w zależności od jakości matcha :)
OdpowiedzUsuń