Sok z shiso 赤シソジュース
Shiso jest bogate w witaminy i minerały. Dzięki
możliwej synergii z substancjami zapachowymi, znane jest jako obfite w wartości
odżywcze warzywo z grupy bogatej w β-karoten. Góruje nad innymi warzywami szczególnie pod względem
zawartości β-karotenu,
wapnia i witaminy B1. Zawiera w
sobie ponadto witaminy B2,
B6, C, E, K i niacynę, minerały takie jak żelazo, potas, magnez, cynk.
Ponadto Akajiso (czerwone shiso) zawiera też kwas rozmarynowy, jeden z rodzajów polifenoli. Specyficzny zapach
liście Shiso zawdzięczają zawartości aldehydu perilowego, jednego z polifenoli.
Aldehyd perilowy ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne.
Liście shiso do kupienia na BioBazarze
- Łagodzi objawy alergii
Działanie kwasu
α-linolenowego、luteoliny、kwasu rozmarynowego
- Wzmaga apetyt
Poprzez zawartość
substancji zapachowej -aldehydu perilowego
- Pozytywnie wpływa na wzrok
Shiso
zawiera dużo β-karotenu, który w organizmie pracuje jako witaminaA
- Wzmacnia odporność
Wskutek synergii
β-karotenu i witaminy C
- Wzmacnia kości i zęby
Zawiera wiele wapnia,
tworzącego kości, a także magnez i cynk
- Ma właściwości uspokajające
Dzięki zawartości
witaminy C i wapnia
- Likwiduje zmęczenie
Działanie witaminy B
- Poprawia przepływ krwi
Kwas
α-linolenowy zamienia się w organizmie w EPA, zmniejsza zawartość cholesterolu
(LDL) i trójglicerydów, dzięki czemu wpływa dodatnio na jakość krwi
W przepisie znajduje się cukier, ale śmiało możecie go zastąpić miodem lub stewią.
Ilustracje - K:KO
Trochę nie na temat, ale chciałabym o coś poprosić :) Czy mógłby Pan zrobić japoński pudding/budyń, czyli tzw. purin? Bardzo chcę spróbować zrobić ten deser w domu, a nie natknęłam się jeszcze na dobry, sprawdzony przepis :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zamieścimy taki przepis, ale proszę nam powiedzieć, czy wolisz wersję puddingu przygotowanego w piekarniku (oryginalna wersja) czy wersję łatwiejszą - z żelatyną?
UsuńJa również trochę nie na temat ;) Świetnie, że napisałeś gdzie można dostać liście shiso :) może chciałbyś uchylić rąbka tajemnicy ;) i stworzyć wpis o tym, gdzie kupować różne tego typu japońskie składniki? (np. dobre tofu, dobre japońskie odmiany ryżu, japońskie ziołą i warzywa itp.). Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńPrzy każdym przepisie staramy się na bieżąco pisać, gdzie można dostać dane składniki, natomiast wciąż pracujemy nad działem "Linki". Będzie można w nim znaleźć informacje o polecanych przez nas miejscach - gdzie robimy zakupy, gdzie są korzystne ceny itp. Prosimy o jeszcze trochę cierpliwości ;)
Usuńciekawe
OdpowiedzUsuńPolska nazwali shiso-pachnotka
OdpowiedzUsuń