Pomysł na owoce ume z Choya Extra Years
Wypiliście już Choya umeshu, ale zostały Wam owoce? Przedstawiamy pomysł na ich wykorzystanie. W trakcie gotowania alkohol z ume jest odparowywany, ale w owocach mogą pozostać jego śladowe ilości.
Owoce ume przygotowane w ten sposób mogą być deserem lub dodatkiem. Wypróbujcie sami.
Składniki:
- owoce ume 100g
- woda
- cukier 25g
Przełóż owoce ume do garnka i zalej wodą tak, aby przykryć wszystkie owoce.
Gotuj na małym ogniu przez 20min., następnie dodaj cukier. Gotuj aż woda zredukuje się o połowę (uwaga, aby nie przypalić!).
Ostudź, przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce. Przygotowane w ten sposób owoce są deserem, natomiast powstały syrop można wykorzystać np. do polania sorbetu.
0 コメント:
Prześlij komentarz
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.