Searching...
poniedziałek, 9 maja 2016

Pomysł na owoce ume z Choya Extra Years:

Pomysł na owoce ume z Choya Extra Years





Wypiliście już Choya umeshu, ale zostały Wam owoce? Przedstawiamy pomysł na ich wykorzystanie. W trakcie gotowania alkohol z ume jest odparowywany, ale w owocach mogą pozostać jego śladowe ilości. 
Owoce ume przygotowane w ten sposób mogą być deserem lub dodatkiem. Wypróbujcie sami.

Składniki:
  • owoce ume              100g
  • woda      
  • cukier                        25g

Przełóż owoce ume do garnka i zalej wodą tak, aby przykryć wszystkie owoce. 

Gotuj na małym ogniu przez 20min., następnie dodaj cukier. Gotuj aż woda zredukuje się o połowę (uwaga, aby nie przypalić!). 




Ostudź, przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce. Przygotowane w ten sposób owoce są deserem, natomiast powstały syrop można wykorzystać np. do polania sorbetu. 

0 コメント:

Prześlij komentarz