Searching...
sobota, 11 lipca 2015

Zdrowy napój na lato - sok z shiso

Sok z shiso 赤シソジュース


Shiso jest bogate w witaminy i minerały. Dzięki możliwej synergii z substancjami zapachowymi, znane jest jako obfite w wartości odżywcze warzywo z grupy bogatej w β-karoten. Góruje nad innymi warzywami szczególnie pod względem zawartości β-karotenu, wapnia i witaminy B1. Zawiera w sobie ponadto witaminy B2, B6, C, E, K i niacynę, minerały takie jak żelazo, potas, magnez, cynk. Ponadto Akajiso (czerwone shiso) zawiera też kwas rozmarynowy, jeden z rodzajów polifenoli. Specyficzny zapach liście Shiso zawdzięczają zawartości aldehydu perilowego, jednego z polifenoli. Aldehyd perilowy ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne.


Liście shiso do kupienia na BioBazarze


  •  Łagodzi objawy alergii

Działanie kwasu α-linolenowegoluteolinykwasu rozmarynowego
  •  Wzmaga apetyt

Poprzez zawartość substancji zapachowej -aldehydu perilowego
  • Pozytywnie wpływa na wzrok

Shiso zawiera dużo β-karotenu, który w organizmie pracuje jako witaminaA
  • Wzmacnia odporność

Wskutek synergii β-karotenu i witaminy C
  • Wzmacnia kości i zęby

Zawiera wiele wapnia, tworzącego kości, a także magnez i cynk
  • Ma właściwości uspokajające

Dzięki zawartości witaminy C i wapnia
  • Likwiduje zmęczenie

Działanie witaminy B
  • Poprawia przepływ krwi

Kwas α-linolenowy zamienia się w organizmie w EPA, zmniejsza zawartość cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, dzięki czemu wpływa dodatnio na jakość krwi







W przepisie znajduje się cukier, ale śmiało możecie go zastąpić miodem lub stewią.

Ilustracje - K:KO

6 コメント:

  1. Trochę nie na temat, ale chciałabym o coś poprosić :) Czy mógłby Pan zrobić japoński pudding/budyń, czyli tzw. purin? Bardzo chcę spróbować zrobić ten deser w domu, a nie natknęłam się jeszcze na dobry, sprawdzony przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią zamieścimy taki przepis, ale proszę nam powiedzieć, czy wolisz wersję puddingu przygotowanego w piekarniku (oryginalna wersja) czy wersję łatwiejszą - z żelatyną?

      Usuń
  2. Ja również trochę nie na temat ;) Świetnie, że napisałeś gdzie można dostać liście shiso :) może chciałbyś uchylić rąbka tajemnicy ;) i stworzyć wpis o tym, gdzie kupować różne tego typu japońskie składniki? (np. dobre tofu, dobre japońskie odmiany ryżu, japońskie ziołą i warzywa itp.). Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy każdym przepisie staramy się na bieżąco pisać, gdzie można dostać dane składniki, natomiast wciąż pracujemy nad działem "Linki". Będzie można w nim znaleźć informacje o polecanych przez nas miejscach - gdzie robimy zakupy, gdzie są korzystne ceny itp. Prosimy o jeszcze trochę cierpliwości ;)

      Usuń
  3. Polska nazwali shiso-pachnotka

    OdpowiedzUsuń