Searching...
piątek, 10 kwietnia 2015

Chrupiący Kakiage-don

Kakiage-don 海老かき揚げ丼


 "Kakiage" to jeden z rodzajów tempury - drobno pokrojone warzywa i świeże  krewetki usmażone na głębokim oleju. "Don" oznacza "na ryżu", a więc całość to tempura na ryżu. W zależności od regionu Japonii skład tempury może się trochę różnić, np. krewetki mogą być zastąpione małymi rybami. 


  (ref:: http://kuni.way-nifty.com/photos/uncategorized/2013/10/27/20131027.jpg , http://livedoor.blogimg.jp/mikoshi354/imgs/5/e/5e1f1a06.jpg , http://blogimg.goo.ne.jp/user_image/23/11/9d1f655ab06cfe0b042623f888811158.jpg)



 Aby kakiage wyszło smaczne muszą być spełnione 2 podstawowe warunki:

1) warzywa i krewetki muszą być mocno schłodzone
2) temperatura oleju powinna być cały czas taka sama.


Spełnienie tych warunków w domu jest trudne, ale spróbujemy Wam pokazać jak przygotować taką tempurę na patelni. 



0 コメント:

Prześlij komentarz