Searching...
sobota, 7 marca 2015

Przepis dla początkujących kucharzy - Nikujaga 

NIKUJAGA 肉じゃが


Nikujaga to jedna z podstawowych domowych potraw. Wieść niesie, że w XIXw. japoński admirał zjadł brytyjski gulasz, a po powrocie do swojego kraju znów chciał go posmakować. Opowiedział więc kucharzowi o tym daniu i poprosił o jego przygotowanie. W tym czasie sos demi glace czy wino nie były dostępne w Japonii, kucharz zastąpił je więc sosem sojowym i cukrem, wykorzystał składniki dostępne w kraju  i tym sposobem powstało nikujaga.


O pysznym smaku tego dania niech świadczy fakt, że nikujaga jest w czołówce dań, które japońskie dziewczyny powinny często przygotowywać dla swoich chłopaków.

Na zachodzie Japonii do tej potrawy używa się wołowiny, na wschodzie - wieprzowiny. Do przygotowania nikujaga w Polsce użyjcie mięsa, które bardziej Wam odpowiada. Nie spotkaliśmy jeszcze Polaka, któremu nie zasmakowałoby to danie.







1. Przygotuj dashi, pokrój warzywa i mięso tak jak podano powyżej.



2. Włóż do garnka mięso, ziemniaki, marchew i cebulę, zalej bonito dashi i przykryj papierem do wypieków lub folią aluminiową. Gotuj przez 15 min. Od czasu do czasu zbierz z powierzchni  gromadzącą się pianę.


3. Gdy ziemniaki będą już ugotowane dodaj sos sojowy, mirin, cukier i strączki groszku. Gotuj przez kolejne 5-10min.



1 コメント: