Searching...
czwartek, 19 lutego 2015

Marynowane warzywa z łososiem. NANBAN!

Marynowane warzywa z łososiem 
鮭の南蛮づけ(Sake no Nanban-duke)





W tym przepisie łososia można zastąpić makrelą, sadrynkami lub ostrobokiem.


Składniki:

  • 100ml wody
  • 100ml octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirin (japoński alkohol używany do gotowania; dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)
  • 2 łyżki cukru
  • 4g hon dashi (dostępny w sklepach z azjatyckimi produktami)


  • 1 filet z łososia (bez łusek)
  • mąka ziemniaczana (do obtoczenia łososia)


  • 1 papryka (my użyliśmy pół zielonej i pół żółtej)
  • 1 cebula sałatkowa
  • pół marchewki
  • odrobina świeżego chilli (jeśli danie ma być lekko pikantne)
  • olej do smażenia



Pokrój warzywa (możesz użyć szatkownicy). 

Na patelni zagotuj wodę, ocet, sos sojowy, mirin, cukier i hon dashi (+ drobno pokrojone chilli, jeśli chcesz).

Tak powstałym sosem zalej warzywa w misce i odstaw do ostudzenia. 

Filet z łososia pokrój w kostkę i obtocz w mące ziemniaczanej. Usmaż na patelni. 


Następnie przełóż usmażone kawałki do miski z warzywami i dobrze wymieszaj. 

Jeśli pozostawisz danie na noc w lodówce smak będzie bardziej wyrazisty. Przed podaniem przełóż na talerz.


1 コメント:

  1. Faktycznie samo danie wygląda bardzo apetycznie i już od patrzenia ja mam ochotę coś takiego zjeść. Ja również bardzo chętnie jadam dania z łososia jak https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-tajska-nuta-pikanterii/ które wystarczy wstawić do piekarnika i praktycznie danie gotowe.

    OdpowiedzUsuń