Searching...
piątek, 6 maja 2016

Sorbet z umeshu - deser tylko dla dorosłych!

Sorbet z umeshu 梅酒シャーベット




Polska premiera japońskiego filmu "Nasza młodsza siostra" coraz bliżej! Mamy dla Was kolejny przepis mocno nim zainspirowany! Umeshu domowej roboty odegrało znaczącą rolę w filmie i podsunęło nam pomysł na nowy deser. Jest on tylko dla dorosłych ponieważ zawiera alkohol. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się w nadchodzące upalne dni ;)






Kilka słów o umeshu: ume to japońska morela, shu to alkohol. Umeshu można porównać do polskiej nalewki, ale przygotowanej z owoców ume. W filmie możemy się przekonać, że im dłużej umeshu 'leżakuje' tym jego smak staje się łagodniejszy. Bohaterki filmu przechowują je w ciemnym schowku przez 1-3 lat, a jedno z nich nawet przez 10 lat! W Polsce na razie nie są dostępne owoce ume, ale można kupić umeshu Choya Extra Years, które leżakuje co najmniej 3 lata, a wszystkie jego składniki są naturalne. W butelce znajdują się owoce ume.



Składniki:
  • Choya Extra Years (CHOYA ・・・・・・・・・100ml
  • woda ・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・ 250ml
  • miód・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・2 łyżki
  • listki mięty・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・kilka
Dokładnie wymieszaj Choya Extra Years z wodą i miodem.
Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na około 2-3 godziny.

Po tym czasie wymieszaj zawartość widelcem (tak, aby do środka dostało się powietrze). Wstaw do zamrażalnika aż do całkowitego zamrożenia.

Sorbet podawaj udekorowany listkami mięty.



wersja do druku



0 コメント:

Prześlij komentarz